(VIDEO) Imotski Kinezi: ‘Želimo biti Hrvati, Hrvatska živi vječno!’

foto: 24 sata

Damir Sze (43) i Niko Chang (27) ljutiti su hrvatski državotvorci koji već danima paradiraju po Imotskom, u punoj domoljubnoj spremi, čekajući prisilni povratak u domovinu.

Sve se dogodilo prije šest dana, kad je objavljen fatalni videozapis kojim je utvrđeno kako se pjevalo, isticalo simbole kojima se remete javni red i mir, i to na ulici i u jednom ugostiteljskom objektu u gradu.

Uz optužni prijedlog dvojac je završio na Prekršajnom sudu. I tu bi otprilike bio kraj da dvojica Kineza nisu ostali u Imotskom, u kojemu i dalje privlače pozornost cjelokupnog općinstva.

Unatoč buri, Damir Sze i Niko Cheng sa stisnutom trobojnicom šetaju gradom, Sze je, štoviše, odjeven u gotovo pa ljetnu odjeću. Kratke hlače i japanke te dres kakav su nosili naši reprezentativci sa znakom HNS-a jedino je što ovih dana nosi stariji Kinez, bivši učitelj u Hong Kongu.

“Nigdje nas ne bi primili s ovakvom dobrodošlicom”, kažu za 24sata dva Kineza, koji su u ovaj gradić privukli vojsku novinara.



Ma pustite ljude da uzvikuju kad već mi ne smijemo”, komentirali su Imoćani, uz napomenu kako to nije bilo ništa zločesto, provokativno, nego onako, za dobru šalu.

Puno sam čitao o Hrvatskoj, čuo sam za Imotski, Modro i Crveno jezero te najčudniji stadion Gospin dolac. Mi volimo Hrvatsku. Hrvatska se borila za svoju samostalnost protiv Srba. Ovo je naša druga domovina. Mi znamo za Zvonka Bušića, on je bio veliki domoljub. Znamo i za Antu Gotovinu, znamo za Domovinski rat”, u jednom dahu su izgovorili Kinezi cijelo vrijeme mašući hrvatskom zastavom. No lokalna policija nije imala odveć razumijevanja za njihovo pozdravljanje sa “Za dom spremni”, kojom su završavali pjesmu “Neopisivo”, dižući desnicu u vis.

Policijski službenici dovršili su kriminalističko istraživanje nad 60-godišnjim državljaninom RH i 43-godišnjim državljaninom Republike Kine, provedenim zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira”, pisalo je u priopćenju.

Za njih su mediji najprije objavili kako su to radnici koji rade na gradnji Pelješkog mosta, što se na kraju potvrdilo netočnim.

Ma jok, već desetak godina Kinezi dolaze u Imotski, nisu ovi, ali možete ih vidjeti cijele godine. Koliko ih ovdje ima, po tome se most davno mogao sagraditi”, u šali će Imoćani. Kad su došli u Hrvatsku, imali su vizu za tri mjeseca boravka, imali su i planove obići još neka mjesta u, kako kažu, ne samo našoj, nego i njihovoj “lijepoj našoj domovini”. Planovi su se preko noći okrenuli. Najprije pjesma i pozdrav, potom policija i sud te na kraju oduzimanje vize.

Još samo deset dana i moramo napustiti Hrvatsku. U Imotski se opet vraćamo u studenom”, s osmijehom na licu poručuju Kinezi.

Znaju oni i hrvatsku himnu, “Vilu Velebita”, “Moju domovinu” te još desetak uglavnom domoljubnih pjesama, koje pjevaju ponosno stojeći u stavu mirno, s rukom na srcu, na čemu bi im pozavidjeli i mnogi Hrvati.

Napišite da je ovo naš drugi dom, da se policija prema nama ponašala prijateljski, ali da se zakon mora poštovati. Želimo biti Hrvati, Hrvatska živi vječno”, poručili su Kinezi za kraj, dok su ih mnogi, uglavnom mladi Imoćani, zaustavljali želeći s njima podijeliti selfie.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI