(VIDEO) GRMOJA: „Znam kako je Plenković reagirao kada je Petrov prijavio Todorića“

screenshot

Da HDZ nije od početka podržao rad povjerenstva smatra i Mostovac Nikola Grmoja

Prvi put, neformalno, sastalo se saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor. S radom počinje petak, 30-og listopada, a posao mora završiti za šest mjeseci. Tko će biti prvi svjedoci? Hoće li biti sudaranja u istrazi saborskog povjerenstva i DORH-a?

U emisiji Otvoreno analizirali su članovi istražnog povjerenstva za Agrokor: Marija Jelkovac (HDZ), Gordan Maras (SDP), Stjepan Čuraj (HNS), Nikola Grmoja (Most), Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku).

Oko pitanja koliko se može preklapati istraga DORH-a i istražnog povjerenstva za Agrokor, drugačija tumačenja imaju Marija Jelkovac i Gordan Maras. Ako dođe do preklapanja – istražno povjerenstvo prestaje s radom. Zakon je tu vrlo jasan, smatra Jelkovac. S njome se ne slaže Maras i upozorava da u odluci o radu istražnog povjerenstva stoji više točaka koje se istražuju odvojeno.

Gordan Maras je još jednom naglasio da je upravo SDP zaslužan za pokretanje inicijative o osnivanju povjerenstva kojeg su uvjetovali izborom ustavnih sudaca. Napominje da je HDZ od početka bio protiv povjerenstva, a da je potporu u tome imao i u redovima HNS-a.

HNS nije bio u početku baš za osnivanje povjerenstva, zastupnici HNS-a su identično govorili kao i HDZ. Dok su oni bili protiv, i HNS je bio protiv povjerenstva”, kazao je Maras. “Imamo situaciju da HDZ i dalje računa na DORH, da će on spriječiti da se ova rasprava odvije dalje. Naš zadatak, opozicije, je da se sve raščisti i da se u Saboru vodi javna rasprava”, rekao je Maras.



HNS-ov Stjepan Čuraj na to mu je odgovorio:

Uvijek smo rekli da smatramo kako povjerenstvo neće donijeti ništa novo osim prilike za prepucavanje u medijima, ali ćemo biti konstruktivni dio povjerenstva”, dodao je Čuraj.

Da HDZ nije od početka podržao rad povjerenstva smatra i Mostovac Nikola Grmoja. Kaže kako ne želi vjerovati da je osnivanje povjerenstva samo predstava. Kao svjedoke u procesu vidi iz institucija Porezne uprave, Hanfe, HNB-a, DORH-a, ali i bivše premijere i ministre financija. Ne vidi problem u tome da povjerenstvo kao svjedoka pozove i Božu Petrova.

Premijer Plenković i HDZ nisu bili zadovoljni činjenicom da je Božo Petrov podignuo kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića. Znam kako je reagirao, bio sam na tom sastanku, kad je vidio natpise na medijima o tome”, kazao je Grmoja.

HDZ je opstruirao izglasavanje istražnog povjerenstva, no onda se slomio pod pritiskom cjelokupne oporbe, javnosti i medija i na to ste konačno pristali. Ja sam bio uvjeren da ćemo krenuti u tom smjeru i da nam je sada svima u interesu istina, no izgleda da je figa u džepu cijelo vrijeme i ne želim vjerovati da je ovo sve bila samo predstava koja će se zaključiti čim se pokrene nekakav kazneni postupak”, dodao je Grmoja.

Ivan Lovrinović komentirao je voditeljevo pitanje o informaciji koja se pojavila na službenim stranicama Agrokora. Iz nje je vidljivo da je 2003. godine, dok je Lovrinović bio dekan Ekonomskog fakulteta, na fakultet  stigla Todorićeva donacija od 3,2 milijuna kuna.

Ta brojka sigurno nije točna, to treba provjeriti. Međutim, Ekonomski fakultet nije moj privatni fakultet, a donacija nije stigla meni. Kamo sreće da je Agrokor više davao za obrazovanje u Hrvatskoj, a ne da je ulagao tamo gdje je ulagao. Sve je transparentno”, kazao je Lovrinović.

https://www.youtube.com/watch?v=6-9erKoft5I

Facebook Comments

Loading...
DIJELI