(VIDEO) Florida: Mladić opsjednut oružjem pucao po školi, najmanje 17 ubijenih

0
449
screenshot

Počinitelj je 19-godišnji Nicolas Cruz, problematični bivši učenik opsjednut oružjem, koji je nekoć čak bio i proglašen prijetnjom za svoje razredne kolege

U srijedu oko tri sata po lokalnom vremenu u srednjoj školi Majory Stoneman Douglas High na Floridi začuli su se pucnji, a prema prvim podacima ubijeno je najmanje 17 osoba. Napad se dogodio desetak minuta prije završetka nastave, a školu u gradiću Parklandu, koji broji oko 20.000 stanovnika, u Boci Raton okrugu Broward na Floridi okružila je policija.

Na teren je izašla i vojska s tenkom, helikopteri su nadlijetali mjesto napada, a zračna snimka pokazuje učenike kako leže na školskom dvorištu. U školi je bilo više od 3000 učenika u trenutku pucnjave te su svi evakuirani.

Loading...

Šerifov je ured na Twitteru objavio kako je naoružani muškarac uhićen nakon kratkog bijega te da je u napadu ubijeno više osoba.

CNN javlja da je Počinitelj 19-godišnji Nicolas Cruz, problematični bivši učenik opsjednut oružjem, koji je nekoć čak bio i proglašen prijetnjom za svoje razredne kolege.


Šerif je rekao da je u napadu korištena poluautomatska puška AR-15 koju je lako nabaviti u većem dijelu SAD-a. Nikolaus Cruz, rođen u rujnu 1998., objavljivao je na društvenim mrežama “alarmantne” poruke, dodao je šerif, ističući kako je nužno prijaviti takve objave. Rafalna paljba, karakteristična za ovaj tip puške, čula se na amaterskoj videosnimci koja je načinjena u jednom razredu a objavila ju je mreža CBS. Na snimci se vide učenici koji su se sakrili ispod stolova i ispružili na podu dok se izvana čuju krici. Svjedoci su rekli da su se sakrili u ormare kad se začula pucnjava malo prije kraja nastave, u 14.30 sati.

Vozila hitne medicinske pomoći, vatrogasni kamioni te duga povorka policijskih automobila i oklopnih vozila interventne policije stajali su pokraj škole. Žrtve su evakuirane helikopterom.

I američki predsjednik Donald Trump oglasio se na Twitteru: “Moje molitve i izrazi sućuti upućene su svim obiteljima žrtvama prestrašne pucnjave na Floridi. Nijedno dijete, profesor ili itko ne smije se osjećati nesigurno u američkim školama”.

Njegov post ponovo je probudio vatru kod strastvenih boraca za kontrolu oružja, što je sporno pitanje u Sjedinjenim Američkim Državama. Prema zadnjim podacima na 100 stanovnika zabilježeno je 88 komada oružja (malokalibarskog), a godišnje (uključena su ubojstva, napadi, nesreće, policijsko korištenje oružja I samoubojstva) u prosjeku pogine 115.000 osoba.