Vidaković poderala dokument nacrta strukture nagodbe

Robert Anic/PIXSELL

Dobavljači modelom kojeg je predstavio Ramljak nisu zadovoljni

Upravi Konzuma u Zagrebu završio je četverosatni sastanak na kojem je izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak najvećim dobavljačima predstavio plan o formiranju potpuno novog, manjeg holdinga u koji bi se prenijela imovina zdravog dijela kompanije, oslobođena jamstva i dugova.

Dobavljači modelom nisu zadovoljni, smatraju ga nepravednim i na njega ne pristaju. Traže jednak tretman za sve sudionike u procesu nagodbe. Mislim da su ovo početne pozicije. To se moglo očekivati. Činjenica je da moramo naći neku sredinu, rekao je povjerenik Ramljak, a prenosi HRT.

Prokuristica Kraša i članica privremenog vjerovničkog vijeća Marica Vidaković poderala je pred novinarima dokument o nacrtu strukture nagodbe u Agrokoru. Istaknula je da to što su dobavljači vidjeli, nije smjer koji su spremni poduprijeti. Poručila je da će netko na popravni, i to za blagdanske dane te kako ne vrijedi uvijek poslovica da se dobro dobrim vraća. Gospoda vjerojatno neće imati ugodne blagdane, bar ne što se tiče dobavljača, dodala je Vidaković.

Na pitanje jesu li dobavljači jučer dali potporu predloženom planu, rekla je da on uopće nije bio prezentiran na toj razini odlučivanja te nikako suštinski, već vrlo načelno. Danas su dobavljači, kako je rekla, vidjeli pozicije koje za njih ne bi bile dobre i zato odbijaju plan.

Na pitanje što konkretno smeta dobavljačima, rekla je da način na koji je danas prezentiran nacrt nagodbe, stavlja u neravnopravni položaj vjerovnike Agrokora odnosno Jamnice, Konzuma, Leda, Tiska i ostalih kompanija. Kada smo ušli u ovaj proces bili smo svi vjerovnici Agrokora. Prema tome, kada se ide u nagodbu tražimo da svi budemo vjerovnici Agrokora, a ne pojedinačnih kompanija, jer smo između ostalog, svi bili uključeni u oporavak cijelog koncerna, a ne posebno kompanije po kompanije, istaknula je Vidaković.



Dodala je da dobavljači imaju puno jači alat za utjecaj na nagodbu od udjela u ukupnim tražbinama, a to je roba. Izvanrednoj upravi je poručila da joj je ostalo malo vremena želi li do 10. travnja predati sudu potpisanu nagodbu.

Ramljak: Zauzete početne pozicije u pregovorima

Izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak poručio je nakon prezentacije nacrta strukture nagodbe Udruzi dobavljača Agrokora da su danas zauzete početne pozicije te da je određena grupa vjerovnika nezadovoljna, no kako o svemu predstoje mjeseci razgovora.

Mislim da su ovo početne pozicije svih nas u kojima ima stvari koje nisu prihvatljive i o kojima ćemo razgovarati sljedeća tri do četiri mjeseca. Što se tiče nezadovoljstva određene grupe vjerovnika, to je bilo za očekivati, kazao je Ramljak u izjavi novinarima.

Ramljak je rekao da su dobavljačima sporne dvije stvari, kako će o tome razgovarati te vidjeti do koje mjere se neke stvari mogu promijeniti, a u kojoj ne mogu. Na primjedbu novinara da su vjerovnici u pojedinim kompanijama u neravnopravnom položaju, odgovorio je da ne želi špekulirati kako će koji dobavljač proći. Činjenica je kako moramo voditi računa da se pojedina društva i vjerovnici u pojedinim društvima moraju tretirati na potpuno drukčiji način, ustvrdio je Ramljak.

Kako je ustvrdio, kompanija je u rukama vjerovnika, a pritom ne vjeruje da bi moglo doći do obustave isporuke robe od strane dobavljača. Od samog početka se suočavamo s takvim stvarima, razgovaramo, pokušavamo naći neko kompromisno rješenje. Nekoliko sam puta ponovio, u ovom procesu nema pobjednika i gubitnika, ovdje jednostavno svi moraju pronaći kompromis i svi gube, rekao je Ramljak.

Što se tiče manjinskih dioničara, a na pitanje “ima li za njih lijeka” ili moraju izgubiti sve, Ramljak je odgovorio da taj lijek možda postoji no kako ga on ne vidi. Mislim da je to najrizičnija skupina i prema tome oni gube najviše, dodao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI