VENEZUELA SUOČENA S HUMANITARNOM KATASTROFOM ‘Vojna intervencija sve je vjerojatnije rješenje’

wikimedia

Situacija u južnoameričkoj zemlji ne stišava se

Ekonomski kaos kojeg je prouzročila (nacional)socijalistička ekonomska politika vrebanja viših cijena nafte i boljeg pozicioniranja na tržištu nikako da se zaustavi, a udari praktički dolaze sa svih strana. Nicolas Maduro više ili manje opravdano za sve probleme optužuje ‘strane agente’ i ‘vanjske neprijatelje’ – sigurno je u jednom dijelu i u pravu pošto bi mu trgovina naftom danas značajno pomogla, no isto tako je i sam krivac jer je financijsko blagostanje isključivo vezao za bogomdane prirodne resurse. Čak je i u kampanji narod zamolio za još malo strpljenja jer se već četiri puta u prošlosti Venezuela suočila s hiperinflacijom da bi u narednom razdoblju građani bili nagrađeni brojnim nekretninama, beneficijama i novcem.

No ovaj puta je SAD odlučio zaustaviti takve trendove te se Trump zainatio da vladavina socijalizma bude nasilno okončana. Snažne sankcije počele su okretati narod protiv Madura, i to do te mjere da je morao lažirati izbore. OAS iliti Organizacija američkih država zato najavljuje moguću vojnu intervenciju na Caracas – tko bi je izveo, nije poznato. Maduro ih je automatski prozvao CIA-om. Narod Venezuele je pak u iznimno teškoj situaciji – nestašica vode i hrane, hiperinflacija i nezaposlenost guraju čitavu naciju ka ponoru. I krizi se ne nazire kraj. Do te mjere da nije isključeno da bi čak i susjedna Kolumbija napravila intervenciju, zbog sve većeg priljeva ilegalnih imigranata. U sličnoj su situaciji i Brazil, Peru, Ekvador i Čile.

Službeni kanali navode da su brojke i epitet ‘humanitarna kriza’ preuveličani, no sve je teže izignorirati sve snažnije trendove. Maduro pak sve više stremi ka diktatoru klasičnog tipa i veliko je pitanje hoće li Venezuela uopće ući u bogato razdoblje. Sigurno je da bi suradnja ili koncesija nad naftnim poljima dugoročno osigurala izlazak iz kataklizme, pošto Venezuela ima zavidne rezerve nafte i zemnog plina. Tu je u pitanju i inat, a i vjerodostojnost – kada bi Maduro popustio nad ‘zapadnim hegemonima’, to bi narušilo njegovu sliku u narodu. Iako je ona vjerojatno nepovratno i narušena. A hoćemo li vidjeti invaziju ili ne, pitanje je na koje jedino Trump ima odgovor.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI