VELIKI ŠTRAJK VOZAČA AUTOBUSA: 23. kolovoza obustavljaju svoj rad

Foto: Nikola Vilic / CROPIX

Iz Sindikata prometa i veza Hrvatske te Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske najavljuju za 23. kolovoza štrajk vozača autobusa, revoltiranih problemima na koje su upozoravali vlasti, ali odgovora nije bilo. Ova dva sindikata djeluju u 26 tvrtki sa 7 tisuća zaposlenika u javno linijskome prijevozu putnika autobusima od Vukovara, Varaždina, Umaga pa sve do Dubrovnika.

Pisali su još 19.07. na više adresa: premijeru Andreju Plenkoviću, ministrima Olegu Butkoviću, Damiru HorvatuZdravku Mariću Blaženki Divjak s konkretnim zahtjevima. Tražili su uređenje tržišta u javno linijskome prijevozu putnika autobusima, sukladno uredbi EU, Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu i Pravilniku o obavljanju javno linijskog prijevoza putnika u cestovnom prometu. Nadalje traže izmjene Kaznenog zakona RH da vozači autobusa dobiju status službene osobe zbog stalnih prijetnji i fizičkih napada na njih.

“Sramota, niti na jedno pismo nismo dobili nikakav povratni odgovor“, navode u svojem priopćenju za medije.

“Zbog svega toga najavljujemo djelomičnu obustavu rada 23. kolovoza 2019. na svim linijama prijevoza putnika, u gradskom, županijskom i međužupanijskom prijevozu u cijeloj RH. U slučaju da nas i tada ignorirate krećemo sa generalnim štrajkom početkom školske nastave dana 09. rujna 2019“, navode u nastavku priopćenja. Ovo bi moglo dovesti do kolapsa cijeloga sustava prijevoza putnika, radnika, učenika osnovnih i srednjih škola te studenata.

Predsjednik Udruge sindikata vozača Stjepan Lisičak upozorava na svakodnevno premlaćivanje i fizičko zlostavljanje vozača autobusa te pita premijera zašto diskriminira sve one koji se bave ovim deficitarnim zanimanjem.



“Naš rad se odvija na cesti i na cesti ćemo tražiti svoja prava. Smatramo da jedino na takav način možemo doći do naših prava, pravo da ne budemo diskrimirani, pravo na poštenu i dostojnu plaću, pravo na granski kolektivni ugovor, pravo na status vozača autobusa kao službene osobe, pravo na jednakost, pravo da se ne iseljavamo iz RH”, zaključuju u svom priopćenju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI