Nakon 32 sata od početka požara oglasio se i premijer Plenković: Zahvalio vatrogascima, Torcidi i svojim ministrima?!

0
408
Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Deseci požara koji su buknuli u isto vrijeme vatrogasci nikako ne uspjevaju ugasiti zbog bure i nedostupnosti terena.

Nakon 30-satne borbe s vatrenom stihijom kakvu Dalmacija i Split nisu zabilježili u svojoj bližoj povijesti konačno se oglasio i premijer Plenković. Kao prvo je zahvalio gasiteljima i svojim ministrima. Zahvalio je vatrogascima, pripadnicima vojske i policije, DU za zaštitu i spašavanje te građanima koji su branili naselja i kuće. Zahvalio je 4. gardijskoj brigadi i Torcidi.

“30-ak i nešto sati prije početka požara, prema informacijama koje smo dobili, požar je pod kontrolom. Požar se gasi i lokalizira. Ovo je jedan od 14 požara koji su izbili zbog velikih vrućina i vremena i terena što je uzrokovalo da se šire brzo. Vatrogasci su dali maksimalan angažman. Brojni su pristigli iz Zagreba i drugih županija. Jedna solidarnost vatrogasnih postrojbi na razini zemlje funkcionira. Vjerujem da ćemo iz ovog požara izvući određene pouke i unaprijediti sve mehanizme koordinacije nadležnih službi”, poručio je Plenković i zahvalio Božinoviću i Krstičeviću koji su koordinirali akcije, kao i gradonačelniku Splita i županu Splitsko-dalmatinske županije. Rekao je kako se informacije o šteti prikupljaju te kako će se, ako bude bilo potrebno, proglasiti elementarna nepogoda.

Loading...

Dalmacija je doslovce u plamenu. Cijeli dan gori na više mjesta, najgore je u zaleđu između Omiša i Splita. Veliki požar koji je buknuo u prvom satu ponedjeljka – 42 minute nakon ponoći u Tugarama, tijekom noći i jutra proširio na Srinjine, Sitno Gornje i Donje, a vatreni jezici stigli su čak i do zvjezdarnice na Mosoru gdje se na stotine županijskih vatrogasaca već satima i sa zadnjim atomima snage bore protiv tog požara, ali i bure koja još uvijek nemilosrdno puše, te stalno mijenja smjer vatre.

Požar je prošao padinom Mosora prema zapadu, a vatru je nosila bura. Približio se Žrnovnici, gore i Kučine, vatra je prošla kroz selo i ide dalje prema Klisu. Vatrogasci nemaju vode ni potrebnu opremu.

Dio je prošao poviše sela, dio ispod sela, u jednom je momentu planulo i u Karepovcu, ispod sela. Cijelo vrijeme čuju se detonacije, navodno se radi o minama, doznaje se sa  terena.

Na dijelu požarišta se čuju eksplozije, javljaju čitatelji. Čulo se sedam ili osam jakih eksplozija na istoku Splita, a na nekim mjestima vatrogasci nemaju ni vode.

Na inicijativu ministra obrane i u suradnji s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga 100 pripadnika Oružanih snaga iz vojarni u Kninu i Gospiću prebačeno je u vojarnu Lora u Splitu i u Žrnovnicu i spremni su u bilo kojem trenutku pomoći civilnim snagama sukladno procjeni Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Trenutno su tri Canadaira CL-415 angažirana su na požarištima kod Podstrane te dva Canadaira CL-415i tri Airtractora AT-802 kod Radošinovaca. Također dva Airtractora upućena su na požarište kod Bibinja.

Stanje na požarištu u Srinjinama, Sitnom Gornjem i Donjem i dalje je teško, no srećom oko 15 sati su uzletjeli kanaderi koji bi trebali pomoći u gašenju tog požara, doznaje se od Tomislava Vuke, pomoćnika glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalni dio Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Vuko kaže da uz brojne vatrogasce požar gase i Državne intervencijske postrojbe (DIP) te dodaje da od ranog jutra rade na tome da vatrogascima na terenu nađu zamjenu, zbog čega se očekuje pomoć iz drugih županija. Za sada su prvi stigli vatrogasci iz Dubrovačko-neretvanske županije i DIP Dubrovnik.

“Kanaderi jutros nisu mogli letjeti jer su imali jake turbulencije pa su radili na drugim požarištima, primjerice u Hvaru, točnije Bogomolju. Oko tri sata su se meteo prilike smirile, pa su i kanaderi uzletjeli. Trenutno su dva kanadera na terenu, a uskoro će stići i treći. Na cijelom zbornom području Dalmacije trenutno imamo 20 požara koja gasimo ili nadziremo. U Splitsko-dalmatinskoj županiji je pet požara, u Šibensko-kninskoj isto toliko, a u Zadarskoj županiji gori na četiri mjesta”, kazao je Vuko.

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Na požarištu u Srinjinama, točnije u Sitnom Gornjem i Donjem je zabilježena i prva smrt, no još se pouzdano ne zna je li uzrok smrti 65-godišnjaka gušenje od dima ili srčani udar za koji se pretpostavlja da ga je dobio, nakon što je vidio da mu je izgorio maslinik i da mu je vatra zahvatila kuću. U KBC Split nisu potvrdili da je smrt nastupila zbog požara već kažu da se to može pouzdano potvrditi jedino obdukcijom.

Zbog cijele situacije na terenu uskoro se očekuje dolazak glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvatske Slavka Tucakovića, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, župana Splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana i predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanadera.

Štetu koju je do sada napravila vatra trenutno je nemoguće prebrojiti, no za sada se raspolaže informacijama da je izgorjelo nekoliko kuća, poslovnih prostora i radnih strojeva, vrtić, dio groblja, brojni maslinici, a nagorilo je i Zvjezdano selo Mosor.

Daleko je najgora situacija u zaleđu između Omiša i Splita. Opožarena je ogromna površina, a zapovjednik JVP grada Splita Ivan Kovačević izjavio je Hini da je riječ o zaista velikom požaru koji je stigao sve do kuća i groblja u Srinjinama i Sitnom Gornjem i Donjem gdje su neki objekti nagorjeli, ali ima i izgorjelih starih kuća. Rekao je da vatra još nije pod kontrolom vatrogasaca već se širi u svim smjerovima pa su na terenu kompletno svi vatrogasci, kao i sezonci cijele županije.

Gasitelji su jedva uspjeli spasiti mjesnu crkvu u Sitnom, a svjedoci tvrde kako je vatra došla skroz do zidova Zvjezdanog sela Mosor. Sada je već gotovo sigurno da će se raditi o velikoj površini na kojoj gori gusta borova šuma, nisko raslinje, makija i trava. Iako su vatrogasci sat vremena nakon što je požar buknuo zatražili pomoć kanadera, do sada im nažalost oni nisu mogli pomoći jer bura ne smanjuje svoj intezitet. Jedan je kanader doduše pokušao probni let, no naleti vjetra su ga hitno prizemljili.

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Na terenu je osim stotina vatrogasaca i sezonaca, kao i liječničke ekipe koje gasiteljima, ali i stanovništvu, te brojnim novinarima koji su usred požarišta, pružaju prvu pomoć s obzirom da ih se dosta nagutalo dima, te kako bi isprali oči .

Zbog požara isključen je dalekovod Zakučac-Konjsko i Zakučac-Bilice, a zatvorena je i cesta Žrnovnica-Sitno Gornje. Osim što su stanovnici vatrom ugroženih mjesta ostali bez struje isključena im je i voda, no ne zadugo jer je već tamo upućena cisterna s pitkom vodom.

O razmjerima požara požara govori i podatak da je vatra vidljiva iz Splita u kojemu po zraku već leti pepeo, a osjeća se i miris dima.

Tijekom noći izbio je veliki požar u mjestu Tugare nedaleko kod Omiša, a zbog jakog vjetra vatrena stihija proširila se i na Srinjine (prema Slitu). Zbog požara do daljnjeg je zatvoren sav promet cestom Srinjine – Sitno Donje.

Splitski vatrogasci su dojavu o požaru dobili u noći s nedjelje na ponedjeljak u 0:42, a na terenu su apsolutno svi. S požarom se cijelu noć borilo 109 vatrogasaca sa 32 vozila, a oko sedam ujutro u pomoć su im krenula i tri kanadera koji su zatraženi još tijekom noći, u 3:45.

Tijekom noći vatrogasci su se žestoko borili pokušavajući spriječiti da vatra zahvati i kuće. U tome su, zasad, i uspjeli, a dosad u tom požaru nitko nije ozlijeđen.

Omiški vatogasci su za Dnevnik.hr rekli da na tom području gori više manjih požara, ali da im najviše problema zadaju dva najveća, onaj kod Tugara i kod Šestanovca, s kojim su se vatrogasci borili i cijelu nedjelju, ali ga još nisu uspjeli staviti pod kontrolu. Zbog požara su oštećena i tri dalekovoda na tom području, potvrdili su pak splitski vatrogasci.