‘Velika koalicija nije bauk već nužnost! Plenkoviću i Bernardiću poručujem da čim prije sjednu za stol!’

SCREENSHOT

Bauk kruži Hrvatskom. Bauk velike koalicije. Mogućnost velike koalicije nije bauk, već nužnost, smatra bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, u istoimenoj knjizi koja je izašla u izdanju Večernjeg lista, a predstavljena u četvrtak u hotelu Westin.

Promocija ‘ćaćine’ knjige okupila je brojne uzvanike među kojima su bili Andrija Hebrang, Vladimir Šeks, Ivo Banac, Tomo Horvatinčić, Ivica Đikić, Bianca Matković i brojni drugi.

Kao nekadašnji član HDZ-a i dalje navijam za tu stranku. Ne vraćam se u politiku, ali to ne znači da o politici neću pisati. Da sam glavni urednik Večernjeg lista, objavio bih ovu knjigu”, našalio se na početku predstavljanja dr. Ivo.

Moj prijedlog o velikoj koaliciji, ima temelje u stvarnosti. Njemačka već 3. put sastavlja veliku koaliciju, u Austriji je prvi puta sastavljena prije 40 godina. To nije nedemokratski stoga Plenkoviću i Bernardiću poručujem da čim prije sjednu za stol”, poručio je Sanader, a riječ je potom preuzeo glavni urednik Večernjeg lista, Dražen Klarić koji je ujedno i izdavač knjige Ive Sanadera ‘Velika koalicija’, drugog dijela njegove trilogije.

Ako u ovoj knjizi namjeravate pročitati političke tračeve koji će potresti Hrvatsku, morat ću vas razočarati jer ih nema, no ima spominjanja brojnih sudionika političkog života Hrvatske i razgovora koje je Sanader s njima vodio”, rekao je Klarić te dodao kako je mogućnost velike koalicije vruća tema o kojoj se u javnosti mnogo raspravlja.



Bauk velike koalicije postoji, no pitanje je trenutka kada će ona postati realnost. Vrijeme je da ostavimo iza sebe ’41. i ’45. jer nam prijeti demografski slom. Hrvatska je oduvijek bila iseljenička zemlja, no iz zemlje danas odlaze mladi koji se ne misle vratiti”, naglasio je.

Goran Gerovac govorio je o politici u Hrvatskoj i o tome kako se ona ne treba svoditi na brešanovske parafraze niti na tvitove o ljepoti kišnog Zagreba te da se politički protivnici međusobno ne bi trebali ponašati kao neprijatelji već suparnici na način kako je to provodio Ivica Račan. 

U Hrvatskoj je nastala nova politička situacija. HDZ i SDP bliži su nego što mnogi misle. Obje stranke su stranke koje teže političkom centru, a tamo se nalazi 70% birača. Njima je potrebna suradnja kako bi se prevladale ideološke podjele, a u prvi plan došla borba za opći interes”, rekao je bivši predsjednik Sabora Luka Bebić te dodao kao se mogućnost velike koalicije uvijek stidljivo pojavi kada u zemlji nastane neki problem.

Velika kolacija ne znači da ćemo se složiti oko svega, nego da ćemo se složiti samo oko bitnog. Drugi svjetski rat u nas još uvijek traje i on mora završiti. To ne znači da zločine rata i poraća treba gurnuti pod tepih. Naprotiv, zločine treba osuditi”, istakao je barba Luka te nastavio:

Poznavao sam jednu majku čija su dva sina poginula u Drugom svjetskom ratu, jedan u ustašama, drugi u partizanima. Zar bi ona sada trebala jednog manje voljeti, manje žaliti?”, zapitao se barba Luka i dodao kako pitanje ratova treba ostaviti povjesničarima i pravosuđu da procesuira sve zločine.

Navest ću primjer iz Biblije. Mojsije je 40 godina lutao pustinjom i umro prije nego što je stigao u obećanu zemlju. Mi lutamo tek 28 godina. to još uvijek nije 40“, našalio se.

Moja generacija pamti stari sustav. U novom se moglo postići više, ali i manje. Svatko treba pobijediti svoju sjenu. A da bi se to napravilo, treba se voljeti Hrvatsku”, zaključio je Bebić, a riječ je preuzeo Ivo Sanader.

Velikom koalicijom i općom deklaracijom koju će potpisati HDZ i SDP konačno ćemo završiti Drugi svjetski rat u Hrvatskoj. On mora politički završiti. Ne može se pozdrav Za dom spremni smatrati za stari hrvatski pozdrav kada su pod njime počinjeni strašni zločini. To je diskvalificirani stari hrvatski pozdrav! Isto vrijedi i za petokraku. S ljevice često dolazi teza da je komunizam jednako antifašizam. U Dalmacije su u partizane išli seljaci, HSS-ovci da bi je spasili od Italije. Oni nisu bili komunisti. Tito ih je kasnije zakrilio petokrakom, ali to nije točno. Stupidno je da ovako govorimo o 1945. u 21. stoljeću, u vrijeme kada se u Hrvatskoj događa demokalipsa, demografska apokalipsa!”, objasnio je Sanader.

Moj prijedlog je da se uozbiljimo i političkom deklaracijom završimo prošlost. Među lijevima i desnima razlike nisu toliko velike. Ako dođe do velike koalicije HDZ-ovci neće zbog toga biti manji HDZ-ovci i obratno! Velika koalicija bit će kvantni skok koji ovoj zemlji treba!”, zaključio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI