Velika blamaža Kolinde Grabar-Kitarović: Evo što je sada ‘zgriješila’

1
556
Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, po svemu sudeći na sve se načine pokušava dopasti hrvatskoj javnosti te na taj način stabilizirati rejting, koji posljednjih nekoliko mjeseci varira. U tim nastojanjima nerijetko zaglibi, a kako se čini i obmane hrvatsku javnost te samim time njezine riječi gube na vjerodostojnosti. Omaklo se predsjednici do sada podosta gafova i izjava iza kojih nije čvrsto stajala i to do te mjere da se polako nameće pitanje je li predsjednica tek demagog i populist koji priča u prazno.

Ovih dana, hrvatska politička javnost zabavlja se pozivom kojega je Grabar-Kitarović uputila na adresu srpskoga kolege Aleksandra Vučića. Unatoč negodovanju javnosti, mora se priznati da je predsjednica ponudila vrlo suvislo i argumentirano opravdanje za taj potez, koji se na iznenađenje članova Vlade odvio u vrijeme žestokih diplomatskih obračuna između dviju država.

Loading...

Uvjerena sam da Hrvati i Srbi, dva stara europska naroda, s više od tisuću godina povijesti na razne načine prepletenih sudbina, mogu i žele naći put koji će nas napokon voditi u bolju budućnost. Pokažimo kako nam je jedno stoljeće bilo dovoljno za shvatiti pouke i u sebi naći snagu okrenuti stranicu novih i boljih odnosa. To želim i uvjerena sam da moj hrvatski narod i svi hrvatski državljani to žele”, poručila je između ostaloga u svojem javnom obraćanju Grabar-Kitarović.

Jednako tako, istaknula je kako ne trebamo biti taocima prošlosti te da je sazrijelo vrijeme za posjet na predsjedničkoj razini. ”U dobroj vjeri kako obostrano postoji želja nadići prijepore i događaje koji nas drže taocima prošlosti te osigurati napredak našim narodima i državama, pozvala sam predsjednika Aleksandra Vučića u službeni posjet Republici Hrvatskoj sredinom veljače. Želim time otvoriti novu stranicu u našim odnosima. Bude li rezultat tog posjeta rasvjetljavanje sudbine i jednog našeg nestalog branitelja ili civila, smatrat ću ga uspješnim”, navela je predsjednica. Svatko razuman s ovim riječima Kolinde Grabar-Kitarović s lakoćom bi se složio, da prije svega nekoliko mjeseci, konkretnije, tijekom posjeta Vukovaru iz Kolone sjećanja nije odašiljala znatno drugačije pa čak i oštrije poruke.

Puno će još vode proći Dunavom prije nego što će Hrvatska i Srbija biti prijateljske zemlje. Treba riješiti pitanje nestalih što prije”, govorila je svojedobno odjevena u žute čizme koje proizvodi Borovo, a koje su kasnije postale hit u srbijanskim medijima te su okarakterizirane kao ustaške.

Bilo kako bilo, pitanje koje se nameće iz ovih predsjedničinih vrludanja jest: koja Kolinda Grabar- Kitarović je prava, ona koja nas zove da se pomirimo sa susjedima, ili ona koja se susjedima iz Vukovara žestoko obraćala? Odgovor na njega, vrlo vjerojatno ne zna niti ona sama, već se on može svesti na floskulu da predsjednica priča ono što javnost u datom trenutku želi čuti.

  • Zlatko Ljubic

    Nakon nekidasnjeg govora u Strasburu Plenkovic je presao u vodstvo nasuprot Predsjednici i njenom pozivu cetniku Vucicu koji je dosao sigurno puno prerano!