Vatrena stihija ipak zahvatila NP Krka

0
157
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Župan Pauk proglasio je veliku nesreću na području Šibensko-kninske županije i zatražio pomoć više razine nadležnosti

Iako su u srijedu ujutro javljali da je da je veliki požar koji je u utorak poslijepodne buknuo kod Kistanja lokaliziran te da je vatrena stihija zaustavljena pred Nacionalnim parkom Krka, ekstremne temperature od 40 stupnjeva i vrući sjeverozapadni vjetar tijekom srijede razbuktao je vatrenu stihiju.

Tijekom dana, uz sve raspoložive vatrogasne snage šibensko-kninske županije, požar su gasila dva kanadera i tri zraćna traktora.

Loading...

Po riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Darka Dukića požar je zahvatio Nacionalni park Krka u jednom dijelu kanjona Krke, a vatra je na jednom mjestu i prebacila rijeku Krku.

“U pomoć nam je došlo 85 pripadnika Hrvatske vojske, a glavni vatrogasni zapovjednik poslao je još i 140 vatrogasaca iz kontinentalnog djela Hrvatske. Uz ovaj požar kod Kistanja, izbio je još jedan na području Mratova i Zelića u blizini Knina. Nadam da će vjetar oslabiti tijekom večeri i noći te da ćemo uspjeti požar staviti pod nadzorom. Na sreću nitko od vatrogasaca nije ozlijeđen, a svi stambeni objekti uspješno su obranjeni. U zaseoku Krnete bili smo prisiljeni evakuirati starije stanovnike, a i tamo su kuće obranjene“, kazao je Darko Dukić za Jutarnji list.

Iz Službe za odnose s javnošću MORH-a priopćeno je da je požarište kod Kistanja obišao potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sa savjetnikom Božom Kožulom.

Sjednica Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije, sazvana zbog velikog požara, održana je u srijedu poslijepodne u Kistanjama gdje je županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić izvijestio članove stožera kako ni jedan objekt nije izgorio i što je najvažnije da nema ljudskih žrtava i ozlijeđenih.

Županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić objasnio je situaciju na terenu, a uz župana Gorana Pauka, članove Stožera, ravnatelja Javne ustanove Nacionalnoga parka (JU NP) Krka Krešimira Šakića, na sjednici su bili i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i ministar obrane Damir Krstičević.

Kasno poslijepodne  zbog požara preventivno je bilo evakuirano 16 osoba iz naselje Verovići koji su se predvečer vratili u svoje domove, te tri osobe iz naselja Krnete.

Zbog nastale situacije Stožer je predložio županu da se proglasi velika nesreća na području Šibensko-kninske županije i da zatraži pomoć više razine nadležnosti , što je župan Goran Pauk i učinio.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izvijestio je o pomoći koja  dolazi iz unutrašnjosti. Pomoć u ljudstvu i tehnici poslana je iz Zagrebačke, Primorsko-goranske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Ličko-senjske županije te iz Grada Zagreba.

Aktivirani su stožeri u Kninu, Skradinu i Kistanjama i nalaze se na terenu, kao i ostale službe za krizne situacije (HGSS, Hitna pomoć i Crveni križ).

Dosad je izgorjelo oko tisuću hektara površine.