Vatikan brani predstojeći dogovor s Kinom: ‘Ovo nije kapitulacija pred komunizmom!’

Papa će u sklopu dogovora povući ekskomunikaciju nekoliko biskupa koje je imenovala Crkva koju podržavaju komunističke vlasti

Najviši vatikanski dužnosnik nakon pape stao je u snažnu obranu predstojećeg dogovora između Svete Stolice i Kine koji mnogi kritiziraju kao kapitulaciju komunističkoj vladi.

Vatikan i Kina ove godine završavaju pregovore koji se nazivaju povijesnim napretkom i mogućom pretečom obnavljanju diplomatskih odnosa nakon sedamdeset godina, a vatikanski državni tajnik, kardinan Pietro Parolin, jedan je od glavnih arhitekata tog sporazuma.

On je otkrio kako bi se dogovor mogao potpisati u “ne tako dalekoj budućnosti”.

Vatikanski izvori kažu kako bi sporazum mogao biti potpisan u Pekingu već idućeg tjedna, a njime bi Papa dobio zadnju riječ oko imenovanja kandidata za biskupe u toj komunističkoj državi.

Oko 12 milijuna kineskih katolika podijeljeni su na podzemnu Crkvu koja je odana Vatikanu i Katoličko patriotsko udruženje koje je pod nadzorom države.



Potencijalni sporazum unio je razdor u zajednice katolika diljem Kine. Neki strahuju da bi odluka Vatikana da preda veću kontrolu Pekingu značila snažniji nadzor, no drugi žele zatopljenje odnosa i izbjegavanje potencijalnog raskola.

Nema potrebe biti drastičan u osudi i odbacivanju”, rekao je Parolin u četvrtak.

Jedan od takvih kritičara je kardinal Joseph Zen, 76-godišnji bivši nadbiskup Hong Konga.

Zen je u četvrtak žestoko kritizirao Parolina i pozvao na njegovu ostavku.

Ne mislim da on ima vjeru. On je samo dobar diplomat, na veoma sekularan, svjetovan način”, naglasio je Zen.

Šalju stado u usta vukova. To je nevjerojatna izdaja”, dodao je.

Parolin je odgovorio kako “svatko ima pravo misliti što želi, no da to mora činiti s poštovanjem.”

Uvjereni smo da je ovo korak naprijed. Nismo toliko naivni da mislimo da će odsad sve ići na bolje, no čini nam se da je ovo pravi smjer”.

Privremeni sporazum koji neće biti objavljen

Vatikanski izvori otkrili su da je komplicirani sporazum koji neće biti objavljen privremen, pa se uvijek može ponovno razmotriti i poboljšati.

Papa će u sklopu dogovora povući ekskomunikaciju nekoliko biskupa koje je imenovala Crkva koju podržavaju komunističke vlasti, no koje papa nije odobrio.

Izvori tvrde da će nove biskupe u budućnosti predlagati članovi lokalne Crkve u dogovoru s vladom i Kineskom biskupskom konferencijom.

Njihova imena će potom biti slana u Vatikan koji će provoditi istragu, a zatim će Papa donositi konačnu odluku.

To znači da će u praksi svi biskupi u Kini poštovati papin autoritet po prvi put u 70 godina, otkad je Peking prekinuo diplomatske odnose s Vatikanom.

U vrijeme dok je Sveta Stolica već u krizi zbog otkrivanja niza slučajeva seksualnog zlostavljanja od strane klera u nekoliko država, zbog kojih je jedan nadbiskup čak pozvao na papinu ostavku, Zen tvrdi kako bi ovaj sporazum mogao dodatno oslabiti već ranjivu Crkvu.

Posljedice će biti tragične i dugotrajne, ne samo za Crkvu u Kini nego i za cijelu Crkvu jer će to naštetiti njezinoj vjerodostojnosti. Možda zbog toga žele zadržati sporazum tajnim”, rekao je bivši nadbiskup.

Vatikan ističe da se dogovor bavi isključivo imenovanjem biskupa i nema nikakve veze s Tajvanom, državom koju Sveta Stolica priznaje, a koji Peking smatra svojim teritorijem.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI