Uvode se jesenski praznici?

screenshot

Već iduće školske godine učenike i nastavnike mogle bi čekati velike promjene u školskom kalendaru. Predlaže se da svaka županija ima mogućnost odabira među četiri varijante školskih praznika. Tako se, primjerice, predlaže i uvođenje jesenskih praznika te podjela onih zimskih na dva dijela, javlja HRT.

Umjesto dva polugodišta, učenici i učitelji iz varaždinske 6. osnovne škole koju je posjetila ekipa HRT-a već su ove školske godine nastavu organizirali drukčije – u četiri obrazovna razdoblja. Pokazalo se to uspješnim eksperimentom.

– Kraća obrazovna razdoblja, više odmora, učenici odmorniji dolaze na nastavu, s puno većim entuzijazmom pohađaju nastavu… – nabraja Mario Stančić, ravnatelj VI. OŠ Varaždin.

Zato od sljedeće godine Ministarstvo predlaže: dva polugodišta ostaju, ali će škole moći izabrati više kraćih praznika tijekom godine. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak kaže da takav način rada imaju i Njemačka i Finska – da pokrajine samostalno odlučuju o organizaciji nastave, dok broj dana nastave ostaje jednak.

Prve reakcije učenika su očekivano pozitivne, dok su roditelji podijeljenog mišljenja.



Prema predloženom kalendaru, početak i kraj nastave za sve bi bili isti,  ali škole mogu odabrati jedno od 4 predložena rješenja organizacije nastave tijekom godine. Različita organizacija rada po županijama bit će novi izazov za lokalne prosvjetne vlasti, smatraju u Udruzi srednjoškolskih ravnatelja.

– Svi oni koji ne žele odlučivati, ići će po klasičnom modelu koji je bio do sada, to je samo mogućnost za one koji žele drugačije! – poručuje ministrica Divjak.

Rasprava o ovim prijedlozima vodit će se do 5. svibnja putem e-savjetovanja. Konačno rješenje o organizaciji nastave osnivači škola trebali bi objaviti 1. srpnja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI