USKOK podigao optužnicu protiv 19 hrvatskih državljana zbog utaje poreza

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv 19 hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenih djela zločinačko udruženje, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja.

Optužnicom se I. okr., kao odgovornoj osobi, odnosno stvarnom voditelju poslovanja devet trgovačkih društava, stavlja na teret da je, od 1. siječnja 2015. do 11. travnja 2017., na području Osijeka, Vukovara, Nijemaca, Našica, Vinkovaca, Bršadina, Borova i Palače, ustrojio zločinačko udruženje povezavši u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge neosnovanim umanjenjem osnovice poreza na dodanu vrijednost šest trgovačkih društava i jedne poljoprivredne zadruge. U cilju realizacije plana I. okr. je, sukladno prethodnom dogovoru, sam i posredstvom IV., XI., XII., XIV. i XV. okr. nabavljao robu „na crno“ od raznih prodavatelja, nakon čega je tako nabavljenu robu prodavao navedenim trgovačkim društvima i poljoprivrednoj zadruzi.

Za kupnju robe „na crno“ i potom prodaju iste, I. okr. osobno te II., III., XVI., XVII. i XVIII. okr. su u ime svojih društava ispostavljali nevjerodostojne račune u kojima su neosnovano obračunali i iskazali iznos poreza na dodanu vrijednost, nakon čega su odgovorne osobe trgovačkih društava kojima su ispostavljeni nevjerodostojni računi nalagale njihovo plaćanje, iako su znali da će na temelju navedenog trgovačkim društvima i poljoprivrednoj zadruzi neosnovano biti umanjene obveze uplata dužnih davanja po osnovi poreza na dodanu vrijednost na štetu proračuna Republike Hrvatske. Potom je I. okr. osigurao daljnje transfere i izvlačenje novca i to djelomičnim podizanjem zaprimljenih sredstava u gotovini, a djelomično daljnjim transferima na račune angažiranih društava u lancu, pri čemu su fiktivne račune i prateću knjigovodstvenu dokumentaciju, po nalogu I. okr. koje je prenosila IX. okr., izrađivali V., VIII., X. i XI. okrivljeni.

Plaćanje fiktivnih računa osobno i posredstvom VI. i VII. okr. nalagao je I. okr. koji je potom osigurao gotovinsko podizanje s računa društava povezanih u lancu u ukupnom iznosu od 178.039.902,03 kuna. Nakon podizanja u gotovini, novac su IV., V., VI., XII. i XIX. okr., izravno ili posredstvom VII., IX., X., i XI. okr., sukladno uputama I. okr., predavali I., II. III., XVI., XVII. i XVIII. okr. koji su s njim dalje dogovorno raspolagali koristeći ga dijelom za nabavu robe „na crno“ a dijelom u zajedničku nepripadnu imovinsku korist svih okrivljenika.

Na opisani način okrivljenici su neosnovanim umanjenjem dužnih iznosa poreza na dodanu vrijednost, na štetu proračuna Republike Hrvatske, pribavili nepripadnu imovinsku korist od 36.925.589,87 kuna koji iznos su, sukladno prethodnom dogovoru, međusobno podijelili, priopćeno je iz USKOK-a.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI