Uprkos krizi s Agrokorom agencija Fitch zadržala stabilni financijski rejting Hrvatske

Hrvatsko gospodarstvo ostvaruje koristi od jačanja rasta kod svojih trgovinskih parnera u regiji, od povoljne dinamike plaća i zapošljavanja, snažnih turističkih primitaka i poboljšane apsorpcije EU fondova.

Hrvatsko gospodarstvvo uživa korist od povoljnih cikličkih uvjeta, ali će restrukturiranje Agrokora usporiti rast ove godine na 2,6 posto“, objavila je agencija Fitch. Također je napomenula da je zadržala dosadašnji rejting Hrvatske na ‘BB’ uz stabilne izglede.

Po ocjeni analitičara Fitcha, hrvatsko gospodarstvo ostvaruje koristi od jačanja rasta kod svojih trgovinskih parnera u regiji, od povoljne dinamike plaća i zapošljavanja, snažnih turističkih primitaka i poboljšane apsorpcije EU fondova.

Međutim, napominju da će restrukturiranje Agrokora utjecati na gospodarsku izvedbu te očekuju da će se problemi u toj najvećoj privatnoj kompaniji u zemlji, koja je krajem prvog tromjesečja 2017. imala dug u visini od 12 posto hrvatskog BDP-a, širiti dalje na dobavljače koncerna i banke. To će, navode, imati utjecaja na zaposlenost, investicije i rast kredita te će utjecati na usporavanje rasta BDP-a s lanjskih 3 posto na ovogodišnjih 2,6 posto i to u slučaju urednog restrukturiranja. U Fitchu očekuju daljnje gospodarsko usporavanje i u 2018.

Među ostalim, navode i da je neizvjesno koliko će trajati akutalna vladajuća koalicija. Nakon pada koalicijske vlade u travnju, glavna koalicijska stranka HDZ izbjegla je prijevremene izbore formiranjem nove koalicije s HNS-om u lipnju, navode. Napominju međutim da koalicijska većina ima dva glasa više a mogle bi izbiti napetosti na nekim ključnim zakonima.

Fitchov osnovni scenarij u vezi Hrvatske je da će se nastaviti dosadašnja ekonomska politika, no krhkost vlade i rizik od prijevremenih izbora mogli bi usporiti strukturne reforme.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI