Ukrajinci uz pomoć Hrvata pokreću „Oluju“? Rusi i Srbi – nećete uspjeti!

screenshot

Srbi, koji tradicionalno drže rusku stranu, tvrde da takva operacija ne bi bila uspješna

Ukrajinski dužnosnici, kako stvari stoje, intenzivno pripremaju vojnu akciju na području istoka zemlje gdje planiraju osloboditi područja koja su pod kontrolom ruskih separatista, a koji su pak produžena ruka Moskve, piše direktno.hr.

Kako pišu proruski mediji u Ukrajini, zamjenik ministra za privremeno okupirane teritorije Ukrajine, Yury Grimchak, iznio je optimistično viđenje kako će Rusi već sljedeće godine morati napustiti Donbass, a prema njemu, posljednja bitka za jugoistok Ukrajine mogla bi se voditi u studenom 2018.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković prilikom nedavnog posjeta ukrajinskog premijera Volodimira Grojsmana Zagrebu rekao je da “Hrvatska ne želi da pogine ijedan Ukrajinac više i stoga u suradnji s partnerima u međunarodnoj zajednici želimo da hrvatska iskustva pomognu ostvarenju mirne reintegracije okupiranog ukrajinskog teritorija.” 

No, proruski mediji navode da su Hrvati Ukrajincima govorili i o iskustvima u vojnoredarstvenoj akciji „Oluja“, s obzirom da nije realno da će povratiti svoj teritorij bez oružane sile. 

“Oni žele ponoviti iskustva iz Hrvatske, to je njihov san. Sviđa im se što su Hrvati napravili na području Republike Srpske Krajine, uz odobrenje i podršku NATO saveza. No, iskustva iz 1995. neće se ponoviti. Armija Luhanska i Donjecke Narodne Republike vrlo su jake. Ukoliko ukrajinski političari žele žrtvovati nekoliko tisuća građana, oni će se odlučiti za „Oluju“, no ona neće biti uspješna”, tvrdi to u razgovoru za Sputnjik ruski analtičar Alexander Dudchak.



Srbi, koji tradicionalno drže rusku stranu, tvrde da takva operacija ne bi bila uspješna. Takvog je mišljenja njihov politički analitičar Aleksandar Pavić.

“Hrvatska vlasti su Ukrajincima ponudile svoju pomoć, a s obzirom na akciju „Oluja“. Objasnili su im kako vratiti svoje teritorije, što je u Hrvatskoj zapravo bilo etničko čišćenje. No, ovo nije ista situacija. Ukrajina protiv sebe ima nuklearnu silu, a Srbija je devedesetih bila u izolaciji. Čak niti onda Hrvatska ne bi osvojila srpske teritorije bez pomoći NATO-a. Miješanje NATO-a u sukob u Ukrajini bio bi početak velikog europskog rata”, tvrdi Pavić u razgovoru za Sputnjik. 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI