Uhićeno šestero Rumunja koji su pljačkali bankomate diljem Hrvatske, jedan u bijegu

0
234
Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Pljačkaši su uporabom lemilice izrađivali otvor na bankomatu i uz pomoć mobitela i laptopa spajali se na periferni uređaj za izbacivanje novca.

Policija je dovršila veliko kriminalističko istraživanje o pljačkama bankomata koje su se dogodile prošli tjedan na području Istre, Rijeke i Zagreba. Tijekom akcije uhićeno je šest Rumunja, a za jednom osobom još se traga. Pljačkaši su iz bankomata otuđili 1.517.500 kuna, a prilikom pretrage apartmana u kojima su bili prijavljeni oduzeto im je 71.000 kuna, nešto deviza te oprema za pljačkanje bankomata.

Nakon uspješno završene akcije javnost je o svemu obavijestio Zvonimir Petrović, voditelj Službe organiziranog kriminaliteta.

Loading...

Petrović je opisao je kako su pljačkaši uporabom lemilice izrađivali otvor na bankomatu i uz pomoć mobitela i laptopa spajali se na periferni uređaj za izbacivanje novca. Elektroničkim putem izdavali bi naredbu bankomatu da se izbaci sav novac iz bankomata. Policija još utvrđuje koji je to program koji su koristili tijekom pljački.

puz

Sve provale su se dogodile prošli tjedan. Oni bi na bankomatu bili sveukupno 20-ak minuta, toliko im je trebalo za provaljivanje, spajanje i izbacivanje novca. Svi napadi su izvršeni tijekom noći“, kazao je Petrović pa pojasnio kako su ih uhvatili.

Prvo su se počela događati nedjela u Istri, onda u Rijeci, pa u Zagrebu. Upalio nam se alarm, prikupili smo fotografije počinitelja, poslali ih na teren, bili smo svjesni da su to strani državljani i ako ih ne ulovimo za nekoliko dana možemo ih staviti soli na rep. S četvrtka na petak smo uhvatili prvu grupu, s petka na subotu drugu grupu. Nakon toga je uslijedilo krim istraživanje, utvrdili smo gdje su osobe bile prijavljene, bili su smješteni u iznajmljenim apartmanima u Zagrebu, sve legalno“, opisao je Petrović.

puz

Dodao je da za jednim pljačkašem još tragaju te da je bitna razmjena podataka s kolegama iz Rumunjske.

Mislim da smo ovom akcijom presjekli jednu seriju koja bi se sigurno nastavila u drugim gradovima u Hrvatskoj. Zanimljivo je da se opet radi o rumunjskim državljanima koji su poznati po počinjenju ovakvih kaznenih djela“, zaključio je Petrović.

puz