Uhićen zapovjednik ‘Štajerske straže’: Policija češlja kuće pripadnika postrojbe

facebook

Tereti ga se za kazneno djelo pokušaja nasilne promjene ustavnog poretka Republike Slovenije

Slovenska policija uhitila je dvije osobe koje su povezane s postrojavanjem takozvane “Štajerske straže”, paravojne postrojbe koja je izazvala buru u slovenskoj i široj javnosti. Među uhićenima navodno je začetnik postrojbe Andrej Šiško, bivši kandidat za predsjednika Slovenije, koji je na izborima dobio manje od dva posto glasova, javlja RTL.

Uhićene osobe osumnjičene su za kazneno djelo pokušaja nasilne promjene ustavnog poretka. Čak 40 kriminalista češlja pet kuća pripadnika postrojbe, a Šiško se trenutno nalazi u policijskom pritvoru, javljaju slovenski mediji.

Podsjetimo, potkraj prošlog tjedna su se na društvenim mrežama pojavili snimci o postrojavanju straže, a na kojemu se vide deseci zamaskiranih muškaraca, od kojih neki u rukama imaju puške ili sjekire.

Osnivač “Štajerske straže” je Andrej Šiško iz Maribora, koji je u utorak izjavio da u policiji ima svoje izvore i da većina policijskih djelatnika simpatizira s njegovom inicijativom o uspostavi lokalnih parramilitarnih odjela koji bi između ostalog, kako navodi, štitili granicu od migranata.

Šiško je nekadašnji vođa navijača mariborskih “viola”, ultra-navijača mariborskog nogometnog kluba, a predstavlja se kao ekstremni desni političar i “štajerski domoljub”.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI