Uhićen suosnivač WikiLeaksa Jualian Assange

Foto: Wikipedia

Kasnije je istraga odbačena, a Assange se boji kako bi mogao biti izručen SAD-u, gdje savezni tužitelji istražuju WikiLeaks.

Suosnivač WikiLeaksa uhićen je u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, javlja BBC. Kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, gdje ga vlasti žele ispitati u sklopu istrage o seksualnom napadu, Assange je, kao državljanin Ekvadora,u veleposlanstvu zatražio azil 2012. godine.

Kasnije je istraga odbačena, a Assange se boji kako bi mogao biti izručen SAD-u, gdje savezni tužitelji istražuju WikiLeaks.

Prošle je godine Ekvador  postavio nova pravila za Assangeovo ponašanje tijekom boravka u veleposlanstvu, zahtijevajući od njega da plati svoje zdravstvene troškove i počisti za svojom mačkom. Pravilima se Assange usprotivio  na lokalnim i međunarodnim sudovima, žaleći se kako mu se krše ljudska prava. Oba suda presudila su protiv njega.

Assangeov zahtjev da Ekvador ublaži zahtjeve koju su mu nametnuli za njegov boravak u londonskom veleposlanstvu prošlog je mjeseca Međuameričko povjerenstvo za ljudska prava, povezano s Organizacijom američkih država, odbilo..

Assangeov odvjetnik rekao je da će se boriti protiv izručenja Švedskoj. Ekstradicijsko saslušanje očekuje se u iduća tri tjedna. Bude li izručen Švedskoj, pravno bi mogla biti moguća izručenja i u druge zemlje, uključujući SAD, navodi Guardian. Assange je pripremio videoizjavu za javnost koja će biti objavljena na internetu kasnije tijekom dana.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI