Udruga srpskih izbjeglica od Hrvatske traži povrat 30.000 stanova

Ivica Galovic/ PIXSELL

Udruga izbjeglica i raseljenih osoba “Pravda” zatražila je u petak otvorenim pismom od srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da tijekom posjeta Zagrebu 12. i 13. veljače s hrvatskim državnim dužnosnicima razgovara i o vraćanju 30.000 stanova oduzetih hrvatskim Srbima.

Sugerirajući kako pomirenje nije moguće “ako računi nisu potpuno čisti”, udruga traži povrat pokretne i nepokretne imovine.

“A hoćemo li se voljeti ili poštovati kao susjedi, neka svatko odluči ponaosob. Ali, neka nam vrate pokretnu i nepokretnu imovinu, ili neka isplate nadoknadu za sve i – sretno!”, naveo je u otvorenom pismu srbijanskom predsjedniku predsjednik udruge “Pravda” Dragan Sekulović, navodeći kako izbjeglice i prognanici “očekuju i inzistiraju” da se aktivira sporazum o normalizaciji odnosa Hrvatske i tadašnje SR Jugoslavije iz 1996., koji jamči “slobodan i siguran povratak izbjeglica” i povrat njihove pokretne i nepokretne imovine.

Sekulović spornim drži i način na koji Hrvatska tretira stanarsko pravo, navodeći kako je “u svim drugim državama nastalim raspadom Jugoslavije, osim u Hrvatskoj” stanarsko pravo bilo tretirano kao imovinsko.

Predsjednik ove izbjegličke udruge od srbijanskog šefa države traži i aktiviranje Aneksa G Sporazuma o sukcesiji država nastalih iz bivše SFRJ, koji predviđa zaštitu prava i vraćenje pokretne i nepokretne imovina u državama sljednicama na koju su građani ili pravne osobe nekadašnje SFRJ polagale pravo zaključno s 31. prosincem 1990. Taj su sporazum, podsjeća Pravda, ratificirale Srbija, Hrvatska i BiH.



 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI