UDRUGA LIPA O POREZU NA NEKRETNINE: ‘Građani su zbunjeni i zabrinuti. Recite što je činiti’

Dusko Jaramaz/PIXSELL

''Udruga Lipa upozorava da je prikupljanje podataka koji su već u posjedu javnih tijela u koliziji sa zakonom, i to sa odredbama najmanje tri zakona te dodaju da "javna uprava ne smije u postupcima zahtijevati uvjerenja o činjenicama (podatke) o kojima vode službene očevidnike, već se takva uvjerenja trebaju pribavljati po službenoj dužnosti", navode.

Vladi je Udruga poreznih obveznika Lipa uputila zahtjev za objašnjenjem što znači najavljena odgoda primjene poreza na nekretnine, priopćili su iz Udruge.

”Brojni zbunjeni i zabrinuti građani i potpisnici peticije Udruge Lipa protiv uvođenja poreza na nekretnine javili su se udruzi, jer nije u potpunosti jasno što se od njih očekuje – postoji li i dalje obaveza da popunjavaju rečene upitnike ili ne, obzirom na uputu Ministarstva financija od 11. kolovoza, stoji u objavi. Također, udruga Lipa upozorava da je prikupljanje podataka koji su već u posjedu javnih tijela u koliziji sa zakonom, i to sa odredbama najmanje tri zakona te dodaju da “javna uprava ne smije u postupcima zahtijevati uvjerenja o činjenicama (podatke) o kojima vode službene očevidnike, već se takva uvjerenja trebaju pribavljati po službenoj dužnosti”, navode.

”Obzirom da bi se državne baze podataka konačno mogle i digitalizirati, relevantan je i Zakon o državnoj informacijskoj infrastrukturi, koji ukazuje kako su tijela javne uprave dužna pribaviti i preuzeti podatke iz javnih registara po službenoj dužnosti, bez traženja istih od građana, odnosno poslovnih subjekata”, poručuju iz Lipe.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI