‘Ubili su Uljanik da bi sutra mogli prati prljavi novac – DORH pljačku štiti, a to je gore od najgore agresije!’

0
656
screenshot

Nije da će uništiti samo Uljanik. Oni će ovaj narod učiniti slugama, vrtlarima, peračima prozora i zahodskih školjki elitnih gostiju. Pišu da će „Pula postati novi Monte Carlo, istarski Las Vegas!“ Planiraju kockarnice, kurve i drogu, umjesto jednog od najstarijih brodogradilišta na svijetu, upozorava istarski aktivist Bruno Langer.

Nakon 160 godina bogate i slavne tradicije u proizvodnji brodova unutar čak tri države – Austro-Ugarske, Italije, te socijalističke Jugoslavije, pulsko brodogradilište „Uljanik“ završit će, prema svemu sudeći, u likvidaciji – i to za vrijeme samostalne Republike Hrvatske!

Loading...

O pravim razlozima uništenja jednog od najstarijih brodogradilišta na svijetu i pravim krivcima za tu ogromnu štetu i sramotu, razgovarali smo s Brunom Langerom, najpoznatijim pulskim glazbenikom, ali i najprodornijim i najhrabrijim istarskim aktivistom i prijavljivačem korupcije, koji već dvadesetak godina govori o tome što se u stvari u Istri događa i kamo to vodi, no čija upozorenja lokalni mediji nisu htjeli prenositi.

Krah Uljanika najbolje je, čini se, pokazao da je Langer svo vrijeme bio u pravu.

Lokalni mediji spinovima skrivaju istinu od naroda

”Nekada slavni „Uljanik“ je već dugo mrtav, samo nitko nije imao hrabrosti to reći. Još uvijek u Istri oko toga nešto muljaju. U lokalnim medijima stalno vrte spinove i skrivaju istinu o glavnim krivcima za njegovu propast. A ja već godinama ponavljam da je uništenje Uljanika zamisao jednog čovjeka – bivšeg župana Ivana Jakovčića. On je još 1998. godine doveo grupu austrijskih investitora te pozvao čelne IDS-ovce u jednu istarsku konobu te pred svima počeo govoriti o preseljenju Uljanika. Ivan Jakovčić je već 2010. godine i javno progovorio o preseljenju brodogradilišta, nakon čega su ga svi u čudu gledali, pitali se je li taj čovjek prolupao. No, budući da veliko brodogradilište nije moguće tek tako preseliti, došlo je do njegovog gašenja. To je puno jeftinije nego preseljenje. Savršena varijanta za onoga tko je tu planirao nešto drugo.

I dok Uljanik umire, Jakovčić se skrio u neku busiju u Bruxellesu. Pobjegao je iz Istre i skriva se, jer je on idejni autor preseljenja, odnosno uništenja brodogradilišta, zajedno s još par bjelosvjetskih hohštaplera”, decidirano tvrdi te u svakoj prigodi ponavlja Bruno Langer.

Dodaje potom da se gašenje „Uljanika“ ne bi dogodilo da i u Istri nema nekoga tko od toga može imati koristi, odnosno tko može zagristi još malo od tog ‘kolača’.

‘Prilika da legaliziraju opljačkani novac’

”Jednim udarcem je trebalo ubiti više muha. Kao prvo, gase „Uljanik“, a kao drugo, prljavi novac kojega su skrili na nekakve otoke, porezne oaze, sada mogu oprati. Jer, trebat će graditi hotele, zgrade, na mjestu gdje je više od 160 godina bilo brodogradilište! To je prilika da legaliziraju opljačkani novac. Dakako da namjere skrivaju, pa tvrde da će brodogradilište ostati na otoku, dok će u priobalju, u pulskom zaljevu, na mjestu gdje je brodogradilište, tobože razvijati turizam. Pa tko u takvu budalaštinu može povjerovati?

Gdje ste vidjeli turističke sadržaje, tik uz veliko brodogradilište? Uz takvu obmanu lakše im je provesti svoje planove. A lokalni mediji ovih dana otkrivaju što će, nakon gašenja „Uljanika“, napraviti od našeg grada. Pišu da će Pula postati novi Monte Carlo, odnosno istarski Las Vegas! Planiraju, dakle, kockarnice, kurve i drogu! Jer što drugo je Vegas nego to?”, naglašava Bruno Langer.

Ne može shvatiti da radnički vođe iz Pule idu prosvjedovati u Zagreb, pred Vladu RH umjesto na pulski Forum

”Uništenje „Uljanika“ nema veze sa Zagrebom, ali ima jako puno veze sa IDS-om, što su dobro primijetili radnici na nedavnom prosvjedu, kada su na transparentima napisali ‘IDS – Mafija’, ‘IDS – lopovi’. Zato su čelnici IDS-a i pobjegli u to vrijeme u Bruxelles. No, čini se da su njihovi PR-ovci opet odradili svoje, pa lokalni mediji sada pišu da članovi štrajkačkog odbora najavljuju da će šatore postaviti pred zgradom Vlade RH.

Poručujem štrajkašima: promašili ste lokaciju! Kakav Markov trg? Pulski Forum je mjesto gdje treba prosvjedovati”, ponovio je pulski glazbenik i ‘zviždač’.

Objašnjava potom da su u Gradskom vijeću Pule lani donijeli izmjene Generalnog urbanističkog plana, te da na prostoru „Uljanika“ u tim planovima više nije markica koja označava brodogradilište, kakva je na mjestima gdje su smještena riječko, splitsko i trogirsko brodogradilište, već – plavičasta markica kakva postoji na mjestu susjedne marine Danka Končara.

”Gradsko vijeće Pule izmjenu GUP-a donijelo je 2017. godine i nakon te izmjene na prostoru gdje je Uljanik više ne piše brodogradilište, kao što stoji u županijskom provedbenom urbanističkom planu, već piše: brodograđevna luka.

Tako nešto izvitopereno u Istri zovemo: ‘pola miš, pola tić‘. Brodogradilište je jedno, a luka nešto sasvim drugo. I gdje je sada DORH? Gdje su ‘uskoci’, ‘poskoci’ i ‘nadskoci’, da procesuiraju one koji su 2017. protuzakonito donijeli GUP u suprotnosti s Županijskim urbanističkim planom?

Teško je graditi brodove, a lako je natovariti hrpu betona i uništiti tisućljetni grad. Hvala Austro-Ugarskoj da je podignula Uljanik, hvala i Rimljanima što su izgradili Arenu, jer su to dva najveća simbola i noseća stupa grada Pule.

No, ne bi me čudilo da manijakalni mešetari nekretninskog biznisa uskoro bace oko i na Arenu! Da i nju sruše i nešto drugo izgrade! Što se to događa sa strukom u Hrvata? Struka šuti, arhitekti šute, dok ovi ruše i betoniziraju višetisućljetni grad. Neuki lopine rade urbanizam a la-card, a urbanisti šute. Ali ako to prolazi u Zagrebu zašto ne bi pokušali i u Puli.

Istra je lider regija u zlu, a ne kako oni tvrde – po razvoju. I nije da će uništiti samo „Uljanik“. Oni će ovaj narod učiniti slugama, vrtlarima, peračima prozora i zahodskih školjki elitnih gostiju. A proizvodili smo brodove, najbolje stručnjake smo nekada imali…”, sjetno se prisjeća Langer.

Nerad državnog odvjetništva.

‘Mi ih plaćamo da nas štite od pljačke, a oni štite kriminalce!’

”DORH je najobičnija zaštitarska tvrtka hrvatske političke mafije! Tu mafiju čine političke elite, tajkuni, sluganski mediji, regularne zločinačke postrojbe i sindikati, koji zastupaju sve, samo ne radnike, osim časnih iznimki. Za katastrofalnu situaciju u kojoj se nalazi Hrvatska odgovoran je ponajprije DORH, zbog svog nečinjenja. Zato Mladena Bajića i sve ostale državne odvjetnike treba procesuirati. Dobro su plaćeni od nas građana da bi nas štitili od pljačke, a oni za naš novac štite zločince koji nas pljačkaju! Na prosvjedu u Vukovaru bilo je govora o odgovornosti DORH-a zbog neprocesuiranja ratnih zločina. DORH je odgovoran i za to, ali DORH je odgovoran i za sve ostalo, jer nikakve zločine ni kriminal oni ne procesuiraju. To je strašno! Žešće nego da nas je napala bilo koja vojna sila. Ovi su gori, jer ovo je pitanje budućnosti Hrvatske”, žestok je Bruno Langer.

Prisjetio se tada i „Uljanik plovidbe“, pa pita zašto nitko to ne spominje.

”Zbog čega DORH ne istraži od kuda ti brodovi, kako je nastalo to bogatstvo? Preko noći su pojedinci, bivši komunistički direktori, postali milijarderi i brodovlasnici. Kako je to moguće? I u tom slučaju smo vidjeli, nažalost, da nas uništava prokleta selektivna pravda u Hrvata!”, ogorčen je vođa Atomskog skloništa.

Na kraju predlaže da se uvede desetogodišnji moratorij na gradnju za pulski zaljev, da se za to vrijeme ništa ne gradi, kako bi građani kroz javnu raspravu te uz konzultacije sa kvalificiranim stručnjacima odlučili što žele u najvrjednijem dijelu svoga grada.

”U suprotnom će o sudbini Pule odlučiti tri-četiri hohštaplera nekretninskog biznisa, a građane nitko ništa neće pitati. Uvedemo li moratorij od deset godina, možda će te štetočine izumrijeti, a građani će moći dobro razmisliti i odlučiti što dalje”, zaključuje Bruno Langer

Prije nekoliko dana ministar Horvat je prvi put javno obznanio da su dugovi Uljanika daleko veći nego što su bile i najcrnje prognoze. Pa to je odavno znala većina naroda i bez vladinih „stručnjaka“. Ti „stručnjaci“ su pokušali taj „hrvatski Skadar“ uvaliti Debeljaku pa uništiti i njega. Ponavljamo nagradno pitanje – kako to da desetak milijardi kuna narodnog novca „majstori“ ukradoše i nitko za to ne odgovara, a kada je trebalo oteti privatnu (!) tvrtku „Agrokor“ od njenog vlasnika i predati je strancima onda se cijela plenkistička bratija udružila.

Tzv. „hrvatskoj“ Vladi ne pada na pamet da lobira za dovođenje modernih industrijskih pogona na te poslovno atraktivne zone sa idealnom transportnom i komunalnom infrastrukturom i tako dovede zdrav novac u Hrvatsku, nego se sve karte stavlja na hiroviti turizam koji će kad-tad puknuti kao mjehur od sapunice. Ako sva strana ulaganja u proizvodnju idu našim susjedima pogotovo „mrskoj“ Vučićevoj Srbiji i Orbanovoj Mađarskoj, pa čak i „nepostojećoj“ BiH, onda tu nešto nije normalno u „hrvatskoj“ Vladi. Plenkoviću, Božinoviću, Njonji i bratiji bitno je zgaziti Milinovića i potrošiti na to milijune kuna nego se brinuti da mladi ljudi ne odlaze vani.

One sa dobrim pamćenjem to ne iznenađuje jer je to isto radio i njihov neprežaljeni Titek. Kad je ekonomska kriza u Jugi 1960-tih prijetila društvenim protestima, jugoboljševici su podijelili pasoše sirotinji koja je 20 godina slala milijarde maraka u domovinu, a kasnije su stizale strane mirovine – nije li to komunistički perpetuum mobile – oni drže vlast, a narod šalje lovu.