U ime obitelji: SDP i HDZ štite izrabljivanje radnika u trgovini!

Patrik Macek/PIXSELL

Udruga U ime obitelji poslala je priopćenje u kojem se osvrće na Zakon o radu, točnije rad nedjeljom. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

”Ni HDZ ni SDP ne žele pravedno regulirati rad nedjeljom te stati na kraj velikoj društvenoj nepravdi koju rad nedjeljom predstavlja za više od 180 000 zaposlenih u trgovinama, od čega su više od 100 000 žene. Radnici su u Hrvatskoj u mnogo lošijem položaju nego u drugim državama EU koje nam premijer Plenković često daje za primjer.

Udruga U ime obitelji podnijela je Hrvatskom saboru prije godinu dana 27. ožujka 2017., prijedlog izmjenama Zakona o radu čijim bi se prihvaćanjem trenutno zakonski omogućilo zaposlenima u trgovinama da sami odlučuju žele li, ili ne žele raditi nedjeljom te, ukoliko žele, da za taj rad dobivaju minimalno 50 posto veću naknadu.

Prijedlog je blokiran od strane saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo čiji predsjedavajući je u vrijeme njegova podnošenja bio g. Mrsić, a trenutno je to g. Maras koji također zanemaruje Poslovnik Sabora prema kojemu je dužan Prijedlog U ime obitelji dati na razmatranje Odboru – hoće li ili neće biti upućen u saborsku proceduru.

Na sjednici održanoj 29. ožujka 2018., Vlada je odbacila i jedan drugi prijedlog za izmjene Zakona o radu,  GLAS-a i HSU-a, kojim se, između ostalog, predložilo povećanje plaće za nedjeljni rad od 30 posto te novčana kazna za poslodavce koji se toga ne pridržavaju.



Odbacujući navedeni prijedlog, Vlada je između ostalog istaknula kako “smatra da važeći Zakon o radu predstavlja bolje zakonsko rješenje”. Upravo suprotno takvom stajalištu Vlade, sadašnje zakonsko uređenje koje radniku ne nudi izbor o tome hoće li ili neće raditi nedjeljom te omogućuje da radnik za svoj nedjeljni rad bude plaćen samo jednu kunu – izrabljuje radnike u Hrvatskoj te ide na ruku poslodavcima, napose vlasnicima trgovačkih lanaca i trgovačkih centara koji u državama iz kojih dolaze – poštuju daleko viši standard za zaštitu radnika.

Vladino stajalište kako je trenutno zakonsko uređenje rada nedjeljom dobro, kao i ignoriranje te blokiranje Prijedloga U ime obitelji od strane predstavnika opozicije u Odboru za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, očiti je dokaz da SDP i HDZ štite izrabljivanje radnika u trgovini pokazujući potpunu socijalnu neosjetljivost, dodatno otežavajući ionako težak položaj zaposlenih u trgovinama.”, stoji u priopćenju udruge.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI