U BiH počelo zatvaranje malih prodavaonica Konzuma, iz Sindikata traže sastanak s Upravom

Najbolja opcija bila bi da se višak radnika na neki način „udomi“ u okviru koncerna Agrokor ili kod drugih poslodavaca

Predsjednica Sindikata radnika trgovine BiH Mersiha Beširović zatražila je sastanak s Upravom Konzuma u BiH jer je zatvorena jedna prodavnica u Sanskom Mostu, pri čemu je osmero radnika proglašeno tehnološkim viškom. Dodala je da sporno što je od njih osmero četvero radnika starije od 50 godina.

Najavljivani sastanak Sindikata s Upravom Velpra, kompanijom koja je poslovala u okviru koncerna Agrokor, nije održan prošlog tjedna i očekuje se da će se to desiti u narednih nekoliko dana. Glavna tema razgovora bit će likvidacija kompanije, točnije sudbina radnika“, rekla je Beširović za Avaz.

Prema njezinim riječima, poznato je da će u procesu restrukturiranja Agrokora doći do zatvaranja prodavnica Konzuma u BiH i da će biti viška radnika, ali da Sindikat od početka ističe da je neophodan vrlo konkretan plan zbrinjavanja radnika.

Najbolja opcija bila bi da se višak radnika na neki način „udomi“ u okviru koncerna Agrokor ili kod drugih poslodavaca. Kao što imamo primjer s terena da kompanija Bingo preuzimanjem poslovnice preuzima i radnike. To su neki pozitivni znaci, ali definitivno očekujemo probleme jer ne vjerujem da će postojati mogućnost da se zbrinu svi radnici“, kazala je Beširović.

Dodala je da, nažalost, zvanična procjena viška radnika ne postoji i da ne vjeruje da i Agrokor ima točne podatke o tome.




Facebook Comments

Loading...
DIJELI