U 81. godini preminuo scenarist, pedagog i autor Ivo Brešan

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Njegova najpoznatija djela su: "Ptice nebeske", "Spletke", "Utvare", "Anera", "Svečana večera u pogrebnom poduzeću", "Hidrocentrala u Suhom dolu"...

Ivo Brešan preminuo je u 81. godini, javlja teatar.hr. Najpoznatiji je po svom djelu ‘Hamlet u selu Mrduša Donja’.

Rodio se 1936. godine u Vodicama. Bio je suvremeni hrvatski dramatičar i romanopisac. Srednju školu pohađao je u Šibeniku, u gimnaziji, dok je studij upisao 1960. godine u Zagrebu na Filozofskom fakultetu gdje je studirao na Odsjeku za jugoslavenske jezike i književnost.

Nakon završenog studija zaposlio se kao profesor u šibenskoj gimnaziji. Poslije 1983. godine radio je i kao voditelj Centra za kulturu u Šibeniku. Uz sve to obavljao je dužnost i voditelja kod organizacije Festivala djeteta u Šibeniku.

1970. godina bila je ključna za Brešanovo pojavljivanje u književnosti. Tada je objavio svoju prvu dramu “Četiri podzemne rijeke”. Ona je objavljenja u splitskom časopisu “Vidik”.

Iako je pisao i ranije, tek je 1971. godine nakon uzaludnih pokušaja koji su trajali u periodu od pet godina uspio svoju dramu postaviti na scenu. Tada je konačno prikazana njegova groteska “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” u zagrebačkom kazalištu Teatra ITD.



Njegova najpoznatija djela su: “Ptice nebeske”, “Spletke”, “Utvare”, “Anera”, “Svečana večera u pogrebnom poduzeću”, “Hidrocentrala u Suhom dolu”…

2008. godine dobio je za roman “Katedrala” Ksaver Šandor Gjalski nagradu.

Njegova supruga spisateljica Jela Goldan Brešan umrla u šibenskoj bolnici krajem rujna 2016.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI