TUŽITELJ HAŠKOG TRIBUNALA: „Prlić i ostali krivi su i za prisilno preseljavanje Hrvata“

screenshot

U isto vrijeme izbacivali su muslimane iz drugih područja na kojima su naseljavali Hrvate. Tako da su i Hrvati bili žrtve”, objasnio je tužitelj Scott

Kenneth Scott, tužitelj Haškog tribunala u predmetu protiv Jadranka Prlića i ostalih, potvrdio je u ekskluzivnom razgovoru za TV1 da je šestorka osuđena ne samo za zločine nad muslimanima, nego i za prisilno preseljavanje Hrvata.

Kaže da mnogi u javnosti ne znaju za taj jako važan aspekt ovog slučaja, u kojem su visoki službenici tzv Herceg-Bosne Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić prvostupanjsko osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.

U slučaju Prlić i ostali, a to sam rekao i u završnom izlaganju pred Tribunalom, njegove žrtve nisu bili samo muslimani, nego i Hrvati, posebno Hrvati iz centralne i središnje Bosne, koji su silom preseljeni u druge dijelove kako bi se promijenila demografska slika u Hercegovini na teritoriji Herceg – Bosne. Mnogi Hrvati su preseljeni iz mjesta kao što su Vareš i Vitez, kako bi oni koji su organizirali taj proces mogli promijeniti demografsku sliku. U isto vrijeme izbacivali su muslimane iz drugih područja na kojima su naseljavali Hrvate. Tako da su i Hrvati bili žrtve”, objasnio je tužitelj Scott.

On je istakao kako se, u zavisnosti od nečije političke perspektive, vrlo često može čuti da je Haški tribunal brinuo samo za žrtve muslimane. To, dodao je, naravno nije istina.

Kao što znate, Haški tribunal je procesuirao žrtve na sve tri strane i počinitelje na sve tri strane”, naveo je tužitelj Scott.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI