TREĆA BITKA ZA IDLIB: Konačni kraj rata u Siriji ili veliki uspon Al Qaede uz pomoć Zapada?

Sirijska oporba, separatisti, revolucionari i teroristi nakon sedam godina postali su jedno.

Posljednja od četrnaest sirijskih pokrajina postala je utočište preostalih vojnih oponenata regularnim sirijskim snagama, a vjeruje se kako se upravo među njima kriju dokazi o ulozi Zapada u podrivanju političko-pravnog poretka. Bitka koja slijedi otvorit će sve preostale karte.

Al Qaeda sve moćnija

Idlib je glavni grad istoimenog gubernata na granici s Turskom i samo 60 kilometara jugozapadno od Aleppa. Njegov povijesni značaj veličaju drevni lokaliteti Ebia, Nuhašše i Luhuti, nekoć moćna kraljevstva, a danas broji nešto manje od 200.000 stanovnika među kojima više nema svojevremeno snažne kršćanske manjine. Pobuna koja je započela 2011. determinirala je sudbinu ovog grada – nakon dvije velike bitke al-Nusra i Ahrar al-Sham zauzeli su grad, kao i obližnje Al-Fu’ah i Kafriyhu, te proglasile središte svoje odmetnute države, a vrlo brzo se formirao i Tahrir al-Sham, nova skupina koja je rivale promptno izbacila s područja. Unatoč brojnim pasivno-agresivnim upozorenjima, sirijska vojska se uz potporu Rusije i Irana odlučila na konačnu ofanzivu koja za cilj ima okončavanje mukotrpnog rata.

Raketiranje militanata počelo je putem avijacije – prvi ciljevi bili su gradovi Jisr al-Shogur i Jadariya, te strateški bitna visoravan Al-Ghab. Spomenuti Tahrir zapravo je strateško partnerstvo al-Nusre i Al Qaede, stoga ne čudi pomalo rezerviran stav zapadnih medija koji s obzirom na loš PR koji okružuje navedene grupacije jednostavno ignoriraju priču. Zato je teško ustvrditi i jesu li sve žrtve doista samo civili ili je među njima i značajan broj vojnika. Kako je u blizini povijesna Antiohija, Turci su na granicu poslagali tenkove i obranu. Iako je sve veći broj izvještaja koji ukazuje da militanti koriste relativno opušteno ponašanje turskih snaga i na staromodne načine prelaze betonsku ogradu postavljenu na parametru. Službeni Istanbul nije jasno izrazio stav o formacijama Al Qaede i potencijalnoj penetraciji na njihove granice.

Woodward optužio Trumpa za ‘urotu za ubojstvo Assada’



SAD je pak u priobalje već uputio tri podmornice, kao i tri razarača – sve netom nakon objave knjige u kojoj je kultni istraživački novinar Bob Woodward (afera ‘Watergate’) iznio dokumentaciju o Trumpovim stavovima prema Siriji, odnosno želji za rušenjem Bashara al-Assada na sve načine. A među njima je i potencijalni atentat. Zasad su u ‘stand-by’ aranžmanu, no nakon žestokih sinoćnjih artiljerijskih napada i detonacije na već trećem mostu (teroristi tako onemogućavaju pješadiju) nije isključeno ni vojno djelovanje. Posebice jer Rusi već drugi tjedan teško optužuju SAD i saveznike za kovanje urote oko novog kemijskog napada koji će osigurati pravovremenu ‘legitimnost’ vojne intervencije zapadnih saveznika militanata – SAD-a, Francuske i Izraela, koji je napokon priznao opetovana bombardiranja Sirije.

I sve to u predvečerje velikog summita Rusije, Irana i Turske na kojem će upravo ova sjeverozapadna regija biti glavna tema. Kako su se Turci zbog sankcija okrenuli protiv svojih NATO kolega, nije isključen i dogovor u kojem će se zbog gospodarske suradnje očekivati njihovo uključenje u akciju. Ili barem blokada granica čiji izostanak do sada vješto koriste militanti. Erdogan je u javnom nastupu upozorio na mogućnost ‘ozbiljnog masakra u Idlibu’, što ga nije previše brinulo u dosadašnjem tijeku rata. No kako niču nova savezništva, nije isključeno ni da će sirijske snage progledati kroz prste u trenutku možebitnog pronalaska dokaza o turskoj umješanosti u politiku ove okupirane regije. Jer sve je manje Sirijaca na separiranim teritorijima. Jedno je sigurno – treća bitka za Idlib bit će i posljednja…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI