‘Tražimo odgovornost za ratne zločine nad Srbima u akciji Bljesak’

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Voditeljica Documente Vesna Teršelič, predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, Saša Milošević iz SNV-a, odvjetnica Milena Čalić-Jelić te predstavnici obitelji i udruženja žrtava u petak su upozorili na neprocesuiranje ratnih zločina tijekom i nakon Vojno-redarstvene akcije “Bljesak”, zatim da se zločini nad Srbima ne definiraju kao ratni zločini, a kazne počiniteljima zločina su blage te su zatražili da se priznaju prava civilnim žrtvama i njihovim srodnicima.

Pupovac je upozorio da se hrvatsko društvo ni na koji način nije suočilo s stradanjima Srba na području zapadne Slavonije prije i nakon međunarodnog priznanja RH. Smatra i da su provedene akcije rezultirale brojnim ratnim zločinima, uključujući ratne zločine etničkog čišćenja i ubijanja civilnog stanovništva.

Posebnim slučajem istaknuo je slučaj stanovnika 26 sela u Požeškoj dolini koje je hrvatska vojska evakuirala 1991. odlukom tadašnjeg Kriznog štaba pod izlikom da će biti zaštićeni, nakon čega su ta sela uništena, a preostali stanovnici ubijeni.

Pupovac je upozorio i da nitko nije odgovarao za zločine počinjene za vrijeme i nakon “Bljeska”. Drži i da je to bio prvi “jasan i čist primjer prakse etničkog čišćenja”.

 



Facebook Comments

Loading...
DIJELI