Tople dane uz južinu zaustavit će nagli preokret!

Ivana Ivanovic/PIXSELL

Tijekom subote vrijeme će se stabilizirati, što će biti uvod u sunčaniju nedjelju

Vremenske prilike ovog tjedna gotovo će biti preslika prethodnog. To znači da će veći dio tjedna proći u znaku stabilnog i djelomično sunčanog vremena. Ipak, u petak će se, zbog formiranja i približavanja ciklone u srednjem Sredozemlju, jače naoblačiti te će početi kiša koje će najviše biti u noći na subotu. U četvrtak i petak će na Jadranu puhati jugo, a već u subotu bura koja donosi prolazan pad temperature zraka. U unutrašnjosti će biti jakog jugozapadnog vjetra. Tijekom subote vrijeme će se stabilizirati, što će biti uvod u sunčaniju nedjelju, javlja Crometeo.

JADRAN:

Utorak će biti djelomično sunčan, na sjevernom Jadranu povremeno uz povećanu naoblaku, ali suh. U Dalmaciji će puhati slab do umjeren sjeverozapadnjak, na sjevernom Jadranu slab vjetar južnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -5 do 2°C, uz obalu i na otocima od 0 do 7°C. Najviše dnevne temperature od 9 do 14°C.

Srijeda će biti suha i djelomično sunčana, većinom na sjevernom Jadranu uz promjenjivu naoblaku. Veći dio dana puhat će slab vjetar različitih smjerova, navečer će zapuhati slabo do umjereno jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -3 do 3°C, uz obalu i na otocima od 2 do 9°C. Najviše dnevne temperature od 11 do 16°C.

Promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja bit će tijekom četvrtka. Iako će u većini krajeva još biti suho, uglavnom je na Kvarneru moguće malo kiše. Puhat će umjereno jugo, na moru u drugom dijelu dana pojačano, ponegdje i jako u večernji satima. Jutarnje temperature zraka u laganom porastu, najviše dnevne od 9°C u riječkom zaleđu do 16°C ponegdje u Dalmaciji.



Petak će biti pretežno oblačan. Povremeno će padati kiša, osobito u drugom dijelu dana kada će lokalno biti pljuskova i grmljavine. Lokalno do kraja dana može pasti preko 40 litara kiše po kvadratnom metru. Puhat će umjereno do jako jugo, prvo će oslabiti na sjevernom Jadranu. Navečer na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena do jaka bura. Jutarnje temperature na većem dijelu obale iznad 10°C. Najviše dnevne temperature od 11 do 16°C.

U subotu na sjevernom Jadranu suho i djelomično sunčano. U Dalmaciji još u početku kiše, osobito na južnom dijelu. U planinama iznad 900 metara moguć je i snijeg. Prestanak oborina i razvedravanje tijekom dana proširit će se na cijelu obalu. Ujutro će puhati umjerena do jaka bura, podno Velebita olujna s orkanskim udarima, slabit će posvuda prema večeri. Bit će hladnije s najvišim dnevnim temperaturama u većini krajeva do 10°C.

Nedjelja će u Dalmaciji biti pretežno, na sjevernom Jadranu djelomično sunčana i suha. U Dalmaciji će puhat slab sjeverozapadnjak, na sjevernom Jadranu slab vjetar južnih smjerova. Jutro će biti prohladno, u zaobalju uz slab mraz. Najviše dnevne temperature od 9 do 14°C.

UNUTRAŠNJOST:

U utorak povremeno više oblaka, ali se očekuju i kraća sunčana razdoblja. Moguće je da tijekom dana padne i vrlo malo slabe kiše. Zapuhat će slab, poslijepodne mjestimice i umjeren jugozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura od 9 do 13 Celzijevih stupnjeva. Biometeorološke prilike će biti relativno dobre, samo kod najosjetljivijih osoba može biti manjih tegoba.

U srijedu i četvrtak bit će suho i još toplije. Izmjenjivat će se oblaci i sunce. Jačat će jugozapadni vjetar koji mjestimice može imati i vrlo jake udare, a tlak zraka će padati. Noćna temperatura većinom između 1 i 8 Celzijevih stupnjeva. Danju ugodno toplo, možda čak i oko 17 Celzijevih stupnjeva. Četvrtak bi mogao biti najtopliji dan u ovom tjednu. Biometeorološka situacija će se postupno kvariti pa su kod meteoropata moguće tegobe.

U petak stiže jača promjena vremena. Tlak zraka će padati, a tijekom dana će biti sve više oblaka. Dolazi i kiša koja mjestimice može biti obilnija, osobito u drugom dijelu dana i u noći na subotu. Vjetar će poslijepodne s jugozapadnog okrenuti na sjeverne smjerove uz zahladnjenje. Jutarnja temperatura oko +10, a popodne i navečer sve niža.

U noći na subotu oblačno, povremeno će padati kiša, u gorju i snijeg. Možda malo susnježice ili mokrog snijega može biti i u nižem području. S dolaskom jutra očekuje se slabljenje i prestanak oborina, a tijekom dana u subotu djelomično razvedravanje uz sunčana razdoblja. Temperatura zraka ujutro oko nule, a danju će se kretati većinom između 6 i 11 Celzijevih stupnjeva. Dakle, u subotu tijekom dana postupno proljepšanje.

Nedjelja bi nam trebala donijeti suho i ljepše vrijeme, ali uz hladno jutro s mrazom i mogućom maglom. Početkom novog tjedna ponovno se čini sve toplije uz laganu južinu. Sve u svemu, možemo reći da nema nekih jačih zimskih pogoršanja, sve ovo već nalikuje na rano proljeće, izvijestio je Crometeo.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI