Todorić više nije koncesionar otoka Smokvice: ‘Pun mi je kufer ove situacije’

Robert Anic/PIXSELL

Priča oko Smokvice aktualizirana je u veljači ove godine, u doba kada će se početi otkrivati Todorićevi problemi i kriza u Agrokoru

Ivica Todorić više nije gazda otoka Vela Smokvica kod Rogoznice, potvrdio nam je direktor tvrtke Grafoplast Ante Lušić koji je još 1995. ugovorom s Ministarstvom obrane dobio dugogodišnje pravo korištenja tog otoka, a u međuvremenu je svoju tvrtku i pravo korištenja otok prodao Todoriću i sada je, po  nepoznatoj cijeni otok dobio, natrag, potvrdio je za ŠibenikIN.

Todoriću je ‘pun kufer’ ove situacije o kojoj bruji čitava Hrvatska, a kako sam mu ja davno govorio da mi je želja vratiti upravljanje nad otokom na kojem sam što samostalno, što za njega, brinuo 22 godine, on je sada na to pristao i opet sam na početku – kazao  je Lušić koji nije htio odati detalje dogovora prema kojem je Grafoplast i dugogodišnje pravo korištenja otoka Smokvice vratio na sebe.

Ministarstvo obrane još je 1995. godine dalo njegovoj firmi Grafoplast pravo korištenja otoka Smokvice na razdoblje od 30 godina, a ugovor je potpisala i treća strana, Općina Primošten, koju je kasnije naslijedila novoformirana Općina Rogoznica. U međuvremenu je Agrokor Ivice Todorića otkupio od Lušića Grafoplast, i zajedno s obitelji počeo koristiti otok gdje su držali brodove, odmarali, ljetovali i neometani primali goste i prijatelje. Lušića je Todorić zadržao na čelu tvrtke i zadužio ga za upravljanje otokom.

Priča oko Smokvice aktualizirana je u veljači ove godine, u doba kada će se početi otkrivati Todorićevi problemi i kriza u Agrokoru, trenutno gorući problem u državi. Krenulo je kada je ministar državne imovine Goran Marić na konferenciji za medije kazao kako postoji 200 milijuna kuna nenaplaćenog duga za koncesiju nad otokom.

“Ja sam i danas bio u Ministarstvu državne imovine, išao sam vidjeti koliki je taj dug jer iznos od 200 milijuna kuna ne prihvaćam. To nema veze s mozgom i treba ustanoviti stvarnu cifru. Ako u ministarstvu budu inzistirali na velikom dugu, može se dogoditi da Grafoplast ode u stečaj i propadne, a to ovisi samo o državi. U tom slučaju, ja više nemam nikakvih interesa nad otokom i odlazim”kazao je Lušić za ŠibenikIN.



On ne spori da dug postoji, ali  tvrdi da nije ni približno visok kako tvrde u Ministarstvu državne imovine.

” Pokušavaju prezentirati da se na Smokvici 20 godina ništa nije radilo, što nije istina. Otok sam preuzeo u očajnom stanju i sve što je na njemu vrijedilo bilo je pokradeno i devastirano”,tvrdi Lušić koji je, kaže, u obnovu infrastrukture na Smokvici uložio pet milijuna eura.

“Ako me potjeraju s otoka, neka se opet krade i devastira, to onda više neće biti u mojim rukama”, govori Lušić, tvrdeći pa postoje partneri koji zajedno s njim žele uložiti u komercijalni razvoj otoka u rogozničkom akvatoriju.

“Ako uspijem zadržati kontrolu nad otokom imam ambicije urediti ga u suradnji s partnerima čija imena još ne želim otkrivati. Ipak, sve ovisi o dogovoru s državom koja bi trebala ispostaviti realan dug jer će Grafoplast u suprotnom otići u stečaj i biti likvidiran”, ističe Lušić za ŠibenikIN i naglašava da bi otok zajedničkim projektom preporodio u turističkom smislu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI