Todorić udario po Dalić! ‘Dio je organizirane skupine koja je smišljeno pripremala rušenje Agrokora’

Robert Anic/PIXSELL

Poručio premijeru da je stavio vuka da čuva ovce.

Ivica Todorić objavio je na svom blogu novi post naslova ‘Tko piše zakone’ u kojem se obraća hrvatskoj i široj javnosti vezano uy autore lex Agrokora i njegovo donošenje.

Prenosimo ga u cijelosti

“U niti jednoj demokratskoj zemlji zakon poput Lex Agrokora ne bi mogli pisati prijatelji premijera ili potpredsjednice vlade, taj bi posao bio povjeren stručnim službama ministarstva pravosuđa i ekspertima čija su imena u svakom trenutku dostupna javnosti. Takav delikatan posebni zakon revidirali bi najugledniji profesori s najvećih državnih sveučilišta.

Nažalost, u Hrvatskoj nije tako. Lex Agrokor ( koji uopće nije ni trebao biti donijet) stvoren je u potpuno nelegalnim okolnostima koje su otvorile vrata kriminalnim aktivnostima i bogaćenje pojedinaca koji su sudjelovali u njegovom nastajanju. Taj je posao povjeren odvjetniku Šavoriću koji prijateljuje s premijerom Plenkovićem, te Anti Ramljaku prijatelju ministrice Martine Dalić. Izostavljeni su pritom ne samo stručnjaci s pravnih fakulteta hrvatskih sveučilišta već i Ministarstvo pravosuđa i njegove stručne službe koje su Lex na uvid dobile neposredno prije njegovog donošenja na Vladi i izglasavanja u Saboru.

Jasno je da je premijer Plenković upravljanje pisanjem Lexa povjerio svojoj potpredsjednici Martini Dalić, koja je na čelu resora nadležnog za gospodarstvo, što ima apsolutnu logiku. Međutim, ta ista ministrica Dalić dio je organizirane skupine koja je smišljeno pripremala rušenje Agrokora s ciljem preuzimanja upravljanja njegovim vrijednostima. Očito ste, gospodine Plenković, dali vuku da čuva ovce. Vođeni osmišljenim planom ministrica Dalić i njezini pomagači su vam o Agrokoru predstavili laži kako bi ostvarili svoje interese.



Vi ste onda na temelju tih laži (ne mogu vjerovati da biste u tome svjesno sudjelovali) tražili potporu na različitim adresama. Ne bih htio nagađati je li to HDZ, oporba u hrvatskom Saboru, Vlada RH, Sabor RH, neke od velikih svjetskih sila, Europska komisija, strane financijske institucije ili netko drugi.

Očigledno ste za donošenje Lexa dobili zeleno svjetlo, ali ne da i njegova provedba bude protuustavna i nezakonita. I to je nepodijeljeno mišljenje i hrvatskih i međunarodnih pravnih stručnjaka. Taj je zakon i u dubokom raskoraku s pravnom stečevinom Europske unije i krši osnovne pravne postulate koje štite nepovredivost vlasništva.

Uostalom, i sama predstavnica Europske Komisije, M. Vestager, u svojoj izjavi od 10 . travnja 2017. istaknula je kako …„rješenja kroz Lex Agrokor moraju biti u skladu s propisima EU.” Međutim, u ovom slučaju nije tako, Lex Agrokor je u ozbiljnom otklonu od propisa Europske unije i to ću uskoro i dokazati. Nažalost, njegova daljnja primjena i oneomogućavanje Ramljaka i Alix partnera u njihovim kriminalnim radnjama Agrokoru i Hrvatskoj prouzročit će milijarde kuna izravnih šteta.”

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI