Todorić podijelio s javnosti kako su mu “strani lešinari oteli Agrokor”

screenshot

Ivica Todorić  na svom je blogu objavio još jedan tekst u kojem teško optužuje hrvatsku političku elitu i američki investicijski fond Knighthead za udruživanje radi “otimanja Agrokora”.

Pod naslovom “Strana lešinarska grupa” te podnaslovom “Skupina tvrtki i osoba koje su registrirane i žive izvan RH, a isplanirali su otimanje Agrokora”, Todorić opisuje kako je po njemu izgledalo “udruživanje, pljačkanje pa likvidiranje” njegova bivšeg koncerna.

Donosimo najzanimljivije dijelove njegove objave:

“Strana lešinarska grupa se povezala (uz support svojih ‘savjetnika’ i ortaka) s najvažnijim osobama u hrvatskoj politici s kojima su kasnije, protupravnim i kriminalnim radnjama, oteli kompaniju Agrokor, opljačkali je, te je sada planiraju potpuno likvidirati.

Da bi uspjeli provesti otimanje i pljačku, morali su provesti ozbiljan Due diligence u samom Agrokoru.



Pronašli su krticu (korumpirali ga), i preko njega nagovorili vlasnika da uzme savjetnika za tobože ‘financijsko restrukturiranje’, tvrtku – Houlihan Lokey, a onda i Kirkland & Ellis.

Kako su osobe koje su ih uspjele uvesti u Agrokor radile u odjelu Financija i strategije, upravo na taj su način imali otvorena vrata do gotovo svakog dokumenta.

Centralna ličnost i tvrtka koja je zaradila najviše novaca u ovom otimanju, kao što vam je poznato, jest lešinarski fond Knighthead Capital LLC.

Thomas Wagner iz Knightheada upravljao je procesom pripreme i planiranja otimanja Agrokora. Kada su sve prvotno zacrtano uspjeli vrlo brzo i lako realizirati s premijerom Plenkovićem, Knightheadu je na osnovu zakonskih odredbi koje je sam pripremio, a pogotovo na osnovu Roll-up ugovora, predan Agrokor na potpuno upravljanje.

Poslužili se se dakle Due diligenceom koji je za njih izradio Kirkland & Ellis (Leo Plank) i Houlihan Lockey (Gijs de Reuver).

Knighthead (Thomas Wagner) je imao značajnu podršku PJT-a (Romain Lanier), Hogan Lovells-a (Tom Astle) i, vrlo važnog u cijeloj kriminalnoj shemi – hrvatskog odvjetnika Tina Doličkog.

Alix Partners (Alastair Beveridge) je po njihovom međusobnom dogovoru dobio savjetnički ugovor za restrukturiranje kompanije nakon što je donesen zakon Lex Agrokor (ranije prezentiran dokazni materijal). Za upravitelja otete kompanije imenovan je njihov zajednički partner, prijatelj.

Značajnu ulogu u cijelom procesu otimanja sve do izglasavanja zakona, a i kasnije, imala je i VTB banka“, piše Todorić između ostalog u svom blogu.

Na kraju najavljuje kako će “u narednim danima po prvi put prezentirati sve nove, ključne dokaze, dokumente koje su njegov tim i on prikupili, a koji su već poslani nadležnim međunarodnim tijelima”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI