Tko su veleposlanici koje je predsjednica prozvala u emisiji ‘Iza zavjese’

Slavko Midzor/PIXSELL

Predsjednica smatra da velik dio naših diplomata ne radi svoj posao kako treba, pa je najavila da će sljedeći tjedan s premijerom započeti promjene i reformirati diplomatsku službu

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović gostujući sinoć u emisiji Iza zavjese kritizirala je pojedine veleposlanike. Posebno se osvrnula na veleposlanike u SAD-u i Beogradu.

Tijekom boravka u SAD-u s njom je bio djelatnik veleposlanstva, a na pitanje Tihomira Dujmovića zašto to nije bio veleposlanik, predsjednica je izjavila da je u to “ključno tranzicijsko vrijeme veleposlanik donio odluku da će biti na godišnjem odmoru i sa svojom suprugom je bio u Bruxellesu”.

Iz MVEP-a su naknadno pojasnili kako je veleposlanik Josip Paro napustio SAD bez njihove prethodne suglasnosti, da bi naknadno bilo prihvaćeno njegovo objašnjenje da je otputovao zbog teškog zdravstvenog stanje člana uže obitelji.

Predsjednica smatra da velik dio naših diplomata ne radi svoj posao kako treba, pa je najavila da će sljedeći tjedan s premijerom započeti promjene i reformirati diplomatsku službu.

Komentirala je i svoju izjavu da neki hrvatski veleposlanici ne promiču hrvatske nacionalne interese. Iako imena nije htjela iznositi, naglasila je slučaj kada je srbijansko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo da se na dan Domovinske zahvalnosti spusti zastava u hrvatskom veleposlanstvu u Srbiji na pola koplja, pa su iz navedenog veleposlanstva poslali upit kako postupiti. “Kako kao hrvatski diplomat možete uopće postaviti takvo pitanje?”, upitala je. Riječ je bilo o Gordanu Markotiću, veleposlaniku u Beogradu.



POGLEDAJMO MALO NAŠE VELEPOSLANIKE:

Veleposlanstvo u Beogradu

Gordan Markotić je izvanredni i opunomoćeni veleposlanik u Beogradu.

Rođen je 3. kolovoz 1958. godine u Beogradu. Oženjen je i otac dvoje djece, koji govori engleski, francuski i talijanski jezik.

Godine 1981. diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu; 1984. položio je carinski državni ispit. Godine 1994. položio je pravosudni ispit, a 1999. položio je ispit za diplomatskog savjetnika na Diplomatskoj akademiji MVP RH.

Od 1983. do 1992. bio je šef Odjela za carinske prekršaje, šef Odjela za kadrovske i opće poslove, te viši stručni suradnik za carinske prekršaje u Carinarnici Zagreb. A od 1992. do 1994. načelnik Odjela za kontrolu, međunarodnu suradnju i carinsku tarifu Carinske uprave RH.

Od 1994. do 1995. bio je pomoćnik ravnatelja Carinske uprave RH za međunarodne odnose; a od 1995. do 1996. donačelnik u Odjelu za konzularne poslove MVP-a.

1996. – 2000. ministar savjetnik u Stalnoj misiji RH u Ženevi;

2001. – 2003. načelnik Odjela za međunarodne organizacije i integracije u MVP;

2002. – 2003. nacionalni koordinator Pakta o stabilnosti i koordinator za SECI;

2003. – 2007. izvanredni i opunomoćeni veleposlanik, stalni predstavnik RH pri UN Uredu u Ženevi i Svjetskoj trgovinskoj organizaciji ;

2007. veleposlanik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija;

2007. pomoćnik ministrice pravosuđa u Upravi za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima;

2009. ravnatelj Uprave za međunarodnu suradnju, međunarodnu pravnu pomoć i suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima u Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske;

2010. voditelj Ureda za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima;

2012. pomoćnik ministra pravosuđa za EU, međunarodnu suradnju i suradnju s međunarodnim sudovima;

2013. – veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji;

Veleposlanstvo u SAD-u

Josip Paro izvanredni je i opunomoćeni veleposlanik. Rođen je 2. veljače 1955. u Pagu. Oženjen je s Jasnom Paro koja 28 godina radi kao novinarka redakcije vanjske politike na nacionalnoj televiziji, dakle još od bivše Jugoslavije. Otac je dvoje djece.

Govori engleski i španjolski jezik. Završio je studij filozofije i komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon fakulteta neko vrijeme radi kao slobodni prevoditelj. Od 1989. godine radi kao predstavnik “Atlas Airtoursa” u Italiji, Francuskoj i Španjolskoj.

Od 1991. godine jedan je od urednika u časopisu i biblioteci Hrvatskog filozofskog društva “Filozofska istraživanja”. Godine 1992. dolazi u Ministarstvo vanjskih poslova, Odjel za Sjevernu i Zapadnu Europu.

Od 1993. godine savjetnik je u VRH-u u Madridu zadužen za politička pitanja. Od 1996. godine stupa na dužnost načelnika Analitičkog odjela MVP-a s diplomatskim zvanjem ministra savjetnika.

Promaknut je 1. listopada 1997. godine u diplomatsko zvanje veleposlanika i preuzima dužnost pomoćnika ministra u I. Upravi (politička bilaterala).

10. listopada 2002. godine imenovan za izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske, sa sjedištem u Londonu

Autor je romana “Uspon mirna čovjeka”, u izdanju Globusa, Zagreb.

Iako veleposlanike u Londonu i Parizu predsjednica nije prozvala, budući da su im 2016. godine istekli uobičajeni četverogodišnji mandati, vrlo vjerojatno će uskoro biti maknuti s ovih funkcija.

Veleposlanstvo u Londonu

Ivan Grdešić je izvanredni i opunomoćeni veleposlanik. Rođen je 18. svibnja 1952. u Čakovcu. Oženjen, otac dvoje djece

Od stranih jezika govori engleski, njemački, te francuski pasivno.

Posjeduje doktorat znanosti iz područja političke znanosti.

Od 2000. – 2004. Veleposlanik RH je u Sjedinjenim Američkim Državama gdje ga je poslala vlada Ivice Račana.

Također, bio je profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu

A od 2012. Veleposlanik RH u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Autor je dvije knjige: “Političko odlučivanje” (1995.) i “Osnove analize javnih politika” (2006.)

Objavio je velik broj znanstvenih i stručnih radova iz područja političkog sustava, demokratske tranzicije, izbora, javnih politika, objavljenih u domaćim i međunarodnim časopisima i zbornicima.

Predavao je na poslijediplomskim i doktorskim studijima, voditelj znanstvenih projekata.

Predsjednik je Savjeta za politički sustav Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP).

Veleposlanstvo u Parizu

Ivo Goldstein je izvanredni i opunomoćeni veleposlanik.

Rođen je 16. ožujka 1958. u Zagrebu. Hrvatski je povjesničar, sveučilišni profesor židovskog porijekla. Od 2012. veleposlanik je Hrvatske u Francuskoj, gdje ga je postavila Milanovićeva vlada. Njegov otac je povjesničar i publicist Slavko Goldstein.

Goldstein predstavio knjigu ‘Jasenovac – tragika, mitomanija, istina’ kao suprotnost Sedlarovom filmu

Skriva li Slavko Goldstein namjerno istinu ili nije dovoljno sposoban za njezino otkrivanje?

Osnovnu školu i Klasičnu gimnaziju završio je u Zagrebu gdje je, 1976. godine, upisao studij povijesti na Filozofskom fakultetu. Studij je završio 1979. godine i sljedeće godine zapošljava se kao asistent na Katedri za opću povijest srednjega vijeka matičnog fakulteta.

Godine 1984. magistrirao je radnjom pod naslovom Historiografski kriteriji Prokopija iz Cezareje. Usavršavao se u Parizu na Visokoj školi društvenih znanosti, u Ateni, te kasnije na Institutu “Imre Kertész Kolleg” u Jeni. Doktorirao je 1988. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Beogradu radnjom pod naslovom Bizant na Jadranu od Justinijana I. do Bazilija I. (6-9. stoljeće). Iste godine postaje docent, 1996. godine izvanredni, te 2001. godine redovni profesor.

Goldstein je na diplomatsku dužnost imenovan 2012., a 2016. godine istekao mu je mandat, koji je Zakonom o vanjskim poslovima propisan na “uobičajeno četiri godine”.

Međutim, prema pisanju Večernjeg lista, Goldstein već dugo lobira za sebe – kazali su diplomatski izvori, potvrdivši da je Goldsteinu povratak u Zagreb mrska opcija.

Sveučilišni profesor Goldstein na dužnost veleposlanika imenovan je bez diplomatskog iskustva i nije karijerni diplomat, tako da nakon povratka u Zagreb karijeru neće nastaviti u Ministarstvu vanjskih poslova.

U svom je mandatu možda najviše ostao zapažen po tome što je u veleposlanstvu držao fotografiju Josipa Broza, za koju je rekao da je slučajno tamo jer ju je namjeravao darovati jednom kafiću.

Naime, redakciji Jutarnjeg lista obratio se jedan građanin Pariza, podrijetlom iz Hrvatske, vrlo iznenađen činjenicom da veleposlanik Republike Hrvatske u Francuskoj Ivo Goldstein na centralnoj poziciji u sobi za prijam ima izloženu uokvirenu fotografiju Josipa Broza Tita.

Izvor: narod.hr/vecernji.hr/jutarnji.hr

Facebook Comments

Loading...
DIJELI