TKO JE FINANCIRAO KARADŽIĆA U BIJEGU? Njegov odvjetnik se otvorio i sve priznao…

screenshoot

Ovih dana, to je potvrdio i njegov odvjetnik Goran Petronijević koji je kazao kako je Karadžić uistinu tijekom bjegstva imao financijsku potporu Amerikanaca, koji su ga na kraju iznevjerili

Odvjetnik psihijatra i bivšeg predsjednika Republike Srpske, Radovana Karadžića, koji se godinama skrivao pod imenom Dragan Babić, ovih je dana šokirao javnost svojim otkrićem o financijerima njegovog klijenta u vrijeme bijega.

Radovan Karadžić je, bježeći od haške optužnice za ratni zločin, prve godine skrivanja proveo u Bosni i Hercegovini. Navodno je živio na području Foče, a jedno vrijeme se skrivao u vojnoj bazi u Han-Pijesku.

Nakon pet godina Sjedinjene Američke Države raspisuju nagradu za njegovo uhićenje nudeći pritom za informaciju – pet milijuna dolara.

Međutim, Karadžiću se izgubio svaki trag…

Nagađalo se da se krije po pravoslavnim manastirima, da je u Ostrogu ili na Svetoj Gori, da boravi na Tari, živi u Crnoj Gori, Rusiji, Bjelorusiji, Češkoj, Grčkoj. Međutim, postojale su osnovane sumnje da se preselio u Srbiju, jer je smatrao da će ga tu najteže locirati.



Prve dvije godine živio je u Novom Sadu, da bi se 2003. godine preselio u Beograd. Tada je pustio kosu i bradu, stavio naočale i postao Dr Dragan David Dabić, stručnjak za alternativnu medicinu.

Nudio je liječničku pomoć za depresiju, astmu, dijabetes, epilepsiju, pa i seksualne smetnje.

Držao je predavanja širom Srbije, pisao za časopis Zdrav život, njegovi nastupi su se javno reklamirali i nije se krio od kamera… Imao je svoju službenu stranicu, javno je dijelio svoj broj telefona i email adresu. Izgledao je kao čovJek koji nema što kriti…

Nakon konačnog uhićenja 2008. godine, Karadžić je tvrdio kako je imao dogovor i zaštitu od Amerikanaca, a u vrijeme bijega je imao izravnu suradnju sa Richardom Holbrookeom koji je tražio od njega da se makne iz javnog i političkog života. Zauzvrat, tvrdio je Karadžić, Amerikanci su jamčili da neće odgovarati za zločine koji mu se stavljaju na teret.

Ovih dana, to je potvrdio i njegov odvjetnik Goran Petronijević koji je kazao kako je Karadžić uistinu tijekom bjegstva imao financijsku potporu Amerikanaca, koji su ga na kraju iznevjerili.

“Amerikanaci su sa Karadžićem imali kompromisni dogovor da ga ne diraju, o čemu je govorio i Richardo Holbrooke, jedan od kretora Daytonskog sporazuma kojim je završen rat u Bosni i Hercegovini 1995. godine. Dogovor je bio da se Karadžić povuče s mjesta predsjednika Srpske i da tako, poslije Dejtonskog sporazuma, omogući Amerikancima, koji su ga optužili i stoje iza te optužnice, da sačuvaju čast, a s druge strane, da ga ne gone i ništa ne poduzimaju što bi ga ugrozilo. To je bila neka vrsta kompromisa među njima. Karadžiću se tako trebalo omogućiti da nastavi mirno živjeti. No, Amerikanci su dogovor iznevjerili. Na kraju su vršili pritisak na Republiku Srpsku i Srbiju da ga uhapse, ali i na samog Karadžića. Jesu li ga u međuvremenu, finacirali? Pa to me ne bi čudilo! Amerikanci igraju vrlo podmuklo i prljavo. S jedne strane poštuju dogovor do određene točke, s druge su to koristili kao pritisak na Srbiju da uhapsi Karadžića – naveo je analitičar Dragomor Anđelković

Facebook Comments

Loading...
DIJELI