Tisuće HDZ-ovaca na predizbornom skupu na koji su stigli Merkel, Weber i Plenković

FOTO: HDZ/Facebook

Puna dvorana Cibone, u kojoj se skupilo oko šest tisuća HDZ-ovih članova i simpatizera, frenetično je dočekala njemačku kancelarku Angelu Merkel i spitzenkandidata Europske pučke stranke (EPP) za predsjednika Europske komisije, Manfreda Webera. Dvojac je na pozornicu stupio s premijerom i predsjednikom HDZ-a, Andrijom Plenkovićem.

HDZ-ovi kandidati za europske izbore na scenu su izašli uz glazbenu podlogu’ Eye Of The Tiger’.

Na skup HDZ-a došla je i bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

 

Dodao je da će kasnije, za vrijeme radnog ručka, detaljnije razgovarati o situaciji u susjedstvu i o strateškom programu EU do 2024.



“Želimo ubrzati dizanje ekonomskog rasta i standarda života naših sugrađana, rješavanje problema s negativnim demografskim prirastom u čemu nam može pomoći članstvo u EU”, rekao je hrvatski premijer.

Kancelarka Merkel osvrnula se na dobru gospodarsku suradnju Njemačke i Hrvatske. Dodala je da se već sada razgovara o zajedničkim strateškim odrednicama hrvatskog predsjedanja EU-om.

Oko proširenja EU Merkel je rekla: “Europsku perspektivu zapadnog Balkana načelno podržavamo, ali trebamo uzeti u obzir da kriteriji za pristupanje moraju biti ispunjeni i svakako ćemo se pozabaviti tim pitanjem.”

Za Schengen 120 mil. eura

Premijera Plenkovića novinar iz Njemačke pitao je o izvješćima da Hrvatska oštro postupa na granici prema izbjeglicama.

“Nama je važno da Schengen bude što je nekada bio, da bismo to uspjeli moramo postići dogovor na razini EU. Hrvatska ovoj temi pristupa temeljito i detaljno, apsorbirali smo 120 milijuna eura, zahvaljujući angažmanu resora povukli smo dodatnih 150 milijuna eura.

U procesu kontrole granice poštujemo nacionalnoo zakonodavstvo i europsku pravnu stečevinu i sve što radimo je u svrhu kontrole ilegalnih migracija. Ne želimo da krijumčari zarađuju na leđima izbjeglica i destabiliziraju zemlje članice”, odgovorio je Plenković.

Politička kriza u Austriji

Novinara iz Njemačke zanimala je I reakcija kancelarke na krizu austrijske vlade i skup desničarskih populista u Milanu.

“Ne mogu govoriti prije kancelara Kurza, ali EU je zajednica zemalja koje su se dogovorile surađivati. Naravno da imamo i struje koje preziru naše vrijednosti i žele urušiti našu zajednicu. Mi moramo odlučno postupati u odnosu na to”, rekla je Merkel.

Podsjetimo, Merkel je stigla u Zagreb ranije popodne. Na Markovu trgu ju je dočekao premijer Andrej Plenković, uz počasnu stražu i limenu glazbu. Kancelarka se vojnicima obratila na hrvatskom jeziku rekavši: – Pozdrav vojnici!

Merkel i Weber u Ciboni

To je drugi državnički posjet njemačke kancelarke Angele Merkel Hrvatskoj nakon 2011 godine. Nakon sastanka u Banskim dvorima premijer Plenković i kancelarka Merkel zajedno će otići na predizborni skup HDZ-a uoči izbori za Euro parlament koji se održava u zagrebačkoj Ciboni. Merkel će večeras u Ciboni dati podršku Manfredu Weberu i HDZ-ovim kandidatima za europski parlament.

U Zračnoj luci “Franjo Tuđman” Merkel je dočekala ministrica vanjskih i europskih poslova, Marija Pejčinović-Burić. Po dolasku u Banske dvore upisala se u Zlatnu knjigu, a zatim su imali sastanak na kojem su razgovarali o provedbi akcijskoga plana za suradnju dvije zemlje, koji su kancelarka i premijer dogovorili na sastanku u Berlinu u kolovozu prošle godine.

Plan sadrži 10 točaka i područja suradnje poput obrambene i sigurnosne politike u okviru NATO-a, pitanje ulaska Hrvatske u schengensko područje i zaštita vanjske granice EU, pitanje migracija. Merkel i Plenković razgovarat će i o nadolazećem predsjedanju EU, jer nakon Hrvatske, koja Vijećem EU predsjeda u prvoj polovici iduće godine, predsjedanje preuzima upravo Njemačka. Merkel i Plenković razgovarat će i o proširenju EU na zemlje jugoistočne Europe, a kao posebna točka u akcijskom je planu navedeno i poboljšanje ulagačke klime, pitanje uvođenja eura, suradnja u područjima energetike, industrije i prometa, poljoprivrede, tržišta rada.

Inače, prije Merkel je u Zagreb stigao i spitzenkandidat Europske pučke stranke (EPP) za predsjednika Europske komisije Manfred Weber koji je prošetao Gornjim gradom.

Weber je bio u pratnji premijera Andreja Plenkovića i HDZ-ovih kandidata za europske izbore razgledao trg na kojem je sjedište Vlade i Sabora, a premijer mu je ukratko govorio o povijesnim datumina i događajima vezanin za Markov trg i crkvu sv. Marka.

Podsjetimo, njemačka kancelarka Angela Merkel i spitzenkandidat Europske pučke stranke (EPP) za predsjednika Europske komisije Manfred Weber danas će boraviti u jednodnevnom posjetu Zagrebu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI