Tijelo psihopata i sektaša Charlesa Mansona već tri mjeseca nije pokopano, nasljednici se glođu oko oporuke

screenshot

Charlie Maddox, poznatiji kao Charles Manson, vođa jezivog hipi kulta ‘Obitelj’ i jedan od najvećih zločinaca u američkoj povijesti, mrtav je već tri mjeseca, no još uvijek nije pokopan, a ne zna se ni kad će. Još uvijek nije riješeno ni pitanje nasljednika, a procjene vrijednosti Mansonove jezive ostavštine penju se i do nekoliko milijuna dolara. Kod poduzetnih Amerikanaca sve je biznis i svaka roba svoga kupca ima pa tako i ona povezana s likom i djelom zloglasnog psihopata koji je u gotovo 50 godina, koliko ih je proveo u zatvoru, postao ikona kojoj se mnogi dive.

Internet je prepun tekstova koji pokušavaju opravdati stravičan zločin koji su članovi njegove zloglasne ‘Obitelji’ počinili u noći 8. na 9. kolovoza kada su u Ciello Driveu u blizini Los Angelesa ubili glumicu Sharon Tate i još troje ljudi koji su s njom bili u kući. Nastradao je čak i dostavljač hrane koji se pojavio u nezgodnom trenutku. Sharon Tate koja je bila u osmom mjesecu trudnoće nožem je ubodena 16 puta, a ostale žrtve imale su i do 51 ubod. Nakon jednog od najjezivijih zločina u modernoj povijesti, članovi Mansonove ‘Obitelji’ krvlju su svojih žrtava po zidovima kuće ispisali okultne simbole i zagonetne poruke. Nakon uhićenja nisu pokazivali nikakve tragove kajanja već su se držali za ruke, smiješili u kameru i pjevali pjesme radosnice.

Iako mnogi danas u Mansonu vide heroja, a zločin u Ciello Driveu smatraju teorijom urote kojom je predsjednik Nixon odlučio stati na kraj hipi pokretu, činjenice ne idu u prilog toj tvrdnji. Charles Manson bio je natprosječno inteligentan psihopat i manipulator s poviješću zlostavljanja u obitelji koji je većinu svog života proveo iza rešetaka.

Vođa kvazi hipi komune, a zapravo stravičnog kulta, rodio se 12. studenog 1934. u Cincinatiju. Charles je izvanbračno dijete 16-godišnje Kathleen Maddox i nepoznatog oca. Dok nije postao Charles Miles Maddox, prvih par tjedana je bio poznat kao „No name Maddox“. Majka mu je bila pijanica koja ga je prodala konobarici za kriglu pive, ali ga je ujak otkupio par dana kasnije. Kasnije je s bratom opljačkala pumpu i završila u zatvoru.

Nakon petogodišnje zatvorske kazne, Charlesa je pokušala staviti u sirotište, što joj nije uspjelo. Kasnije je završio u školi za dječake u Indiani iz koje je nakon 10 mjeseci pobjegao i vratio se majci koja ga nije htjela. Od malih je nogu bio poznati gost lokalne policije. Često bi pljačkao dućane s alkoholom, supermarkete i sl.



Već tada je tvrdio je kako se u zatvoru osjeća kao kod kuće. Zadnji put kada je bio, molio je da ga ostave unutra, ali mu je zahtjev, nažalost odbijen. Ono malo života što je proveo na slobodi, činio je strašna zlodjela koja su sahranila kontrakulturalni pokret djece cvijeća. Čim je pušten, preselio se u San Francisco, tada centar hipi kulture gdje je mamio mlade naivne žene u svoj kult „Obitelj“ i prao im mozak scijentologijom i okultizmom koje je proučavao u zatvoru.

Skupa su živjeli na Spahn Ranchu, blizu Topanga Canyona. Odsjedali su tamo besplatno jer je Manson predložio ženskim članovima Familije da povremeno prakticiraju snošaj sa slijepim 80-godišnjim vlasnikom Spahn Rancha Georgom Spahnom.

Djevojke s ranča upoznale su ga s bubnjarom Beach Boysa Dennisom Wilsonom kojega je također opčinio. Usprkos svojoj izopačenosti, Manson je bio sjajan glazbenik pa mu je Wilson pružio priliku da snimi svoju ploču. Mansonovu stvar “Cease to Exist” prepjevali su beach Boysi na B strani ploče 2020. Kao honorar Manson je dobio nešto keša i motor, no kada je shvatio da su pjesmu potpuno preradili i da ga nisu potpisali kao autora, to ga je jako razočaralo. Prijetio je Wilsonu ubojstvom pa je prijateljstvo s Beach Boysima prekinuto, kao i Mansonova glazbena karijera što mu je teško palo. Prava meta krvavog pohoda ‘Obitelji’ u kojoj je stradala Sharon Tate i još četvero ljudi, bio je Terry Melcher, producent kojega je smatrao najodgovornijim za propast svoje karijere, a trebao je boraviti u toj kući.

Zbog svojih zlodjela, Manson je najprije osuđen na smrt, no potom mu je kazna promijenjena u doživotni zatvor. Molba za puštanje na slobodu odbijena mu je 12 puta, a do zadnjeg dana se nije pokajao zbog svojih zločina.

Manson se ženio dva puta. Prvi put s konobaricom Rosalie Jean Willis sredinom 50-ih. S njom je dobio prvog sina, Charlieja mlađeg koji je ’93. počinio samoubojstvo. s drugom ženom, prostitutkom Leonom ‘Candy’ Stevens u braku je bio do 1963. i također ima sina, Charlesa Luthera Manosna. Vijest o Manosnovu braku iz 2014. je lažna jer je mlađahna administratorica fan siteova koji se bave Mansonom, Afton Elanie Burton, brak s vremešnim zločincem htjela iskoristiti kako bi ostvarila prava na njegovu ostavštinu što joj nije pošlo za rukom.

Iz vremena hipi kulta ‘Obitelj’ dobio je veći broj potomaka što čitavu priču oko nasljedstva i pogreba čini još složenijom. Radi se o velikom novcu od autorskih prava na fotografije, njegov lik i autorske pjesme, ali i o novcu od prodaje njegovih osobnih stvari koje su tražena roba na internetu.

Kalifornijsko pravo kaže da se prava preminulog prvo prenose osobi koju je pokojnik imenovao, zatim bračnom partneru, zatim odrasloj djeci, pa roditeljima, onda odrasloj braći i konačno – potencijalno – odraslim osobama definiranim kao “sljedeći stupanj srodstva”, prenosi Express.

Do veljače 2018., CNN je izjavio da su se javile četiri osobe koje tvrde da su njegovi nasljednici. Jedan je Michael Brunner, koji tvrdi da on jedini ima prava na njegovo nasljedstvo jer je jedini Mansonov živući sin. Michaelova majka članica je obitelji Mary Brunner, a malenog je dječaka dala na brigu roditeljima kada je imao samo 18 mjeseci jer je shvatila da Mansonov kult baš i nije mjesto gdje će njen sin provesti sretno djetinjstvo. Možda je toj odluci i kumovala činjenica da je prije Tate-LaBianca zločina, završila u zatvoru zbog prijevare s kreditnim karticama. Sam Brunner više je puta naglašavao kako ne želi imati nikakve veze sa svojim ocem. Manson mu je iz zatvora slao brojna pisma koja je Brunner poderao. On želi kremirati Mansonovo tijelo, ali i zadržati prava na ostavštinu.

Drugi mogući nasljednik je Jason Freeman, Mansonov unuk i sin njegova prva sina, Charlieja mlađeg. O djedu je počeo govoriti tek 2012. jer je proveo nesretno djetinjstvo u kojem oca nikada nije smio pitati ništa o svom djedu. Freeman je za CNN izjavio kako ‘voli svog djeda i da svatko griješi u životu’, a sudovima je podnio opsežnu dokumentaciju koja dokazuje da je Mansonov unuk. I on ima plan djeda kremirati, dio novca zadržati, dio podijeliti u dobrotvorne svrhe.

CNN navodi kako postoji još jedan pretendent na nasljedstvo – Matthew Robert Lentz koji je, tražeći biološke roditelje našao majku koja mu je kazala da mu je otac Charles Manson. Ispričala mu ej kako je začet u šezdesetima na nekom od svingerskih tuluma koji su se održavali an ranču. Kada je malo bolje  razmislio, shvatio je da je ocu jako sličan, možda najsličniji od svih drugih navodnih potomaka. Pisao je ocu u zatvor, a on mu je potvrdio majčine navode. Iako nije uspio dobiti očev DNA, Mansonov unuk pristao mu je ponuditi svoj. Testiranje je pokazalo da nisu u srodstvu, no Lenty ne odustaje od borbe.

Jedan od onih koji tvrde da je pravi nasljednik je i Mansonov dugogodišnji prijatelj, Michael Channels. On pak tvrdi da je svoje srodnike Manson razbaštinio i sve nasljedstvo prebacio na njega. Channels bio jedan od prvih koji je podnio zahtjev zajedno s Freemanom. On kaže da je Mansonova oporuka ispoštovana ako bude kremiran, a da će razmisliti naknadno što s ostalom imovinom. Channels je pokrenuo web stranicu MansonsBackPorch.com, gdje je napravio virtualni muzej, objavio niz snimljenih razgovora, a planirao je napraviti i stranicu za trgovinu s limitiranim Mansonovim proizvodima, no kad se saznalo za to, stranica je uklonjena, piše Express. Problem je i u oporuci prema kojoj, Manson sve prepisuje Channelsu jer nije sastavljena na zakonit način.

Moguće je i da Manson ima još djece. U intervjuu koji je dao 1981. novinaru Tommyju Snyderu na pitanje koliko ima djece, Manson je odgovorio:

Uh, ne znam. Imam dosta djece, čovječe. Zapravo ponekad čak mislim da si i ti moje dijete. To možda ne bi imalo puno smisla, ali nije i posve iznenađujuće. Dio besplatne ljubavne politike obitelji Manson uključivala je trudnoće i bebe, pa je teško reći koliko bi ih mogao imati.

Drugi problem je pitanje groba

U trenutku pisanja s njim su bila i dva svjedoka, a jedan od njih je Channels, dok zakon zabranjuje da jedan od svjedoka bude zainteresirana strana, odnosno ona na koju se oporuka odnosi. A dokazano je potpis na papir stavljen četiri dana prije no što je ispisao sadržaj.  I Roberts ima oporuku. Uz Mansonov potpis, na njemu je i potpis njegovog prijatelja Benjamina Gureckog, koji je trebao izvršiti Mansonove želje, što znači da nedostaje drugi svjedok.  Problem sa zloglasnim ukopima U Americi je problem što učiniti s mrtvim tijelom kriminalaca i teških ubojica, poput Mansona? Groblja ne žele takve pokojnike. Primjerice, nitko nije želio imati nikakve veze s ukopom teroriste Tamerlana Tsarnaeva, koji je na bostonskom maratonu ubio troje i ranio stotine ljudi. Groblja su odbijala prihvatiti njegove posmrtne ostatke. Tijelo Osame bin Ladena bačeno je u more djelomično zbog islamske tradicije, a djelomično kako se njegov grob ne bi pretvorio u ‘sveto’ mjesto. To se događalo i prije. Neonacisti su pretvorili grob Rudolfa Hessa u počasno mjesto, pa ga je obitelj ekshumirala, kremirala i rasula pepeo u more. Nitko nije želio tijelo Ericha Priebkea kad je umro.  Ono što će se dogoditi s Mansonovim tijelom u konačnici ovisi o onom tko pobijedi na sudu, a neki od njih rekli su da će ga kremirati i raspršiti pepeo. Zanimljivo je da ni kremiranje ponekad nije garancija da se obožavatelji neće okupljati. Naime, Pol Pot bi je kremiran, pa sahranjen u neoznačenom zemljanom grobu, ali su turisti opljačkali većinu pepela zloglasnog diktatora.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI