Tako se to radi: U borbi protiv izumiranja poklanjaju novac za kupnju kuće, sufinanciraju vrtić…

Goran Kovacic/PIXSELL

U općini Magadenovac odlučili su mladim obiteljima pokloniti 30 tisuća kuna za kupnju napuštene kuće, kao i pomoć kod pravno-imovinskih pitanja. Dobrodošli su i stanovnici drugih općina, sve s ciljem da se zaustavi izumiranje sela.

U općini je trenutačno prazno i napušteno stotinjak kuća, čija prosječna cijena na tržištu iznosi oko 10.000 eura. Vodstvo općine odlučilo ih je naseliti mladim obiteljima bez vlastitog doma. Svakoj obitelji koja se odluči na kupnju pomoći će s 30 tisuća bespovratnih kuna.

Općina ima ambulantu, ljekarnu, dječji vrtić, školu i dvoranu. Novorođena djeca podupiru se s 2000 kuna, osnovnoškolci besplatnim udžbenicima, a pomaže se i srednjoškolcima, studentima.

“Vrtić sufinanciramo sa 1100 kuna, roditelji plaćaju oko 400 kuna za cjelodnevni boravak, onda što se tiče srednjoškolaca, oni koriste mjeru besplatnog prijevoza”, govori Stjepan Živković, načelnik općine Magadenovac.

Ovim mjerama općina Magadenovac želi ublažiti iseljavanje i pomoći svojim mještanima jer većina njih radi za minimalac. Na području svojih šest sela nadaju se većem broju djece i kućama bez spuštenih roleta, piše Dnevnik.hr



Facebook Comments

Loading...
DIJELI