Svjetski savez mladih podržava predsjednicu Grabar-Kitarović i njezine demografske mjere

screenshot

Svjetski savez mladih Hrvatska, koji već dvije godine upozorava na egzodus stanovništva i sve bliži demografski kolaps, objavio je komentar na Prijedlog mjera populacijske politike koje je u ponedjeljak, 11. lipnja, predstavila Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović.

Mladi poručuju kako je konferencija Predsjednice Republike od iznimne važnosti, jer se otvoreno i nedvosmisleno s najvišeg državnog mjesta upozorava da bez sveobuhvatne suradnje nema rješenja problema, kao i da je vrijeme čekanja da problem nestane davno prošlo. Ono što su mladi u savezu prepoznali inicijativom “Suradnjom protiv apatije” u 2017., istakla je i Predsjednica stavljajući na prvo mjesto opću društvenu klimu, koju obilježava malodušje, beznađe i osjećaj nesigurnosti, kao jedan od glavnih uzroka iseljavanja mladih.

SSMH je naglasio kako je među mjerama navedena potreba osnutka državnog tijela za demografsku revitalizaciju, što je na tragu mjere koju je SSMH predložio početkom godine, a čime bi se postiglo usklađivanje provedbe demografskih politika. Također smatraju kao je prvi puta u takvu obujmu predstavljen sveobuhvatan niz mjera koje bi trebale biti osnova strategije nove, jake, sveobuhvatne, i najvažnije, općeprihvaćene demografske politike te pozdravljaju snažan angažman Predsjednice na tu temu.

Ipak, kako u samim mjerama nisu navedeni konkretni rokovi i troškovi provedbe, Svjetski savez mladih Hrvatska poziva Vladu Republike Hrvatske da pojača svoje napore na tom području i da odredi rokove i proračunska izdvajanja u što skorijem vremenu.

Hrvatski građani zaslužuju ozbiljnu državnu politiku i predstavnike koji će im osigurati dostojanstven život u vlastitoj zemlji, kao što su dužni i sami davati svoj doprinos i graditi bolje društvo. Odgovornost je na svakom od nas, a SSMH će i dalje svojim aktivnostima pozivati na promjene i davati svoje prijedloge u svrhu izgradnje Domovine”, poručio je predsjednik SSMH-a, Šimun Lončarević.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI