Svjetska premijera dokumentarnoga filma ‘Beba iz paketa’ ostavila Zagreb u suzama

7dnevno

Na 80. obljetnicu Anschlussa (pripojenje Austrije Hitlerovom Trećem Reichu)u velikoj kino dvorani Studentskog centra održano je predavanje dr. Marija Jareba na tu temu, a nakon toga nazočni su vidjeli svjetsku premijeru dokumentarnoga filma Beba iz paketa, redatelja Jakova Sedlara.

Samo predavanje dr. Jareba bila je sjajna analiza toga povijesnoga događaja koji je važan iz niza razloga. Oko 500 gledatelja s velikim zanimanjem pratili su predavanje i na kraju velikim pljeskom nagradili predavača.

Film Beba iz paketa cijeloj dvorani izmamio je suze i emocije koje nije bilo moguće sakriti. Priča o djevojčici koju je spasilo dvoje hrvatskih Pravednika među narodima, Gjina i Tihomil Beritić, jedna je od najpotresnijih koje smo ikada čuli i vidjeli na filmskom platnu.
Dijete koje je 1942. u kartonskoj kutiji ostavljeno u zagrebačkoj Židovskoj općini i koje je, unatoč teškim okolnostima spašeno, prošlo je vrlo tragične i teške situacije, ali njezin život ipak je završio sretno. Naime, ona je nakon 1945. otišla u Izrael, tamo je bila u Kibbutzu gdje je služila vojsku, završila je fakultet, postala ugledna biokemičarka i na kraju se udala i dobila dvoje prekrasne djece. Danas je baka osmero unučadi.

Dina Buchel Cahn u Zagreb je došla iz Jeruzalema (gdje živi) s dvoje djece. Došli su u Dinin rodni grad uz koji je vežu različite uspomene, ali ona je sačuvala one lijepe: svoje spasitelje, svoju osnovnu školu, Zrinjevac na kojemu se igrala kao djevojčica… O svemu tome pričala je nazočnima. Redatelj Jakov Sedlar napravio je intiman, topao film koji je svakoga dirnuo u dušu. Izvukao je dnevnik Dinina oca koji je svakodnevno pisao o svojoj budućoj ženi. Taj dnevnik okvir je Dinine priče. On veže cijelu priču u cjelinu koja je vrlo čvrsta i koja se bez daha prati.

Publika je velikim aplauzom nagradila redatelja i glavnu protagonisticu koja se zahvalila nazočnima na lijepom hrvatskom jeziku kojega nikada nije zaboravila.



Producenti filma su The Ollendorff Center iz New Yorka, Cromark (Anton Kikaš) iz Toronta te Muzej Holokausta Yad Vashem iz Jeruzalema.

Za svaku je pohvalu ideja organizatora Studentskog centra na čelu s Mirkom Bošnjakom, sanacijskim upraviteljem i njegovim savjetnikom Marijom Županom, na realizaciji ideje obilježavanja 80. obljetnice ovoga značajnog povijesnog događaja. Nadamo se da će u budućnosti biti još više ovakvih kulturnih događaja u Studentskom centru koji zadnjih godina jako stagnira kada su u pitanju zanimljivi sadržaji na području kulture.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI