Svećenik pedofil koji je u 20 godina zlostavljao oko stotinu djece se žali na smještaj

screenshot

Zadarska nadbiskupija je Ivanova umirovila nakon optužbi za seksualno zlostavljanje te ga smjestila u svoj dom za starije i onemoćale svećenike

Svećenik don Nedjeljko Ivanov, široj javnosti poznat kao pedofil koji je 2014. godine osuđen prema crkvenom kanoniku, zadarskim medijima požalio se kako ga vrh zadarske biskupije ne tretira primjereno zbog njegovog zdravstvenog stanja.

Podsjetimo, Zadarska nadbiskupija je Ivanova umirovila nakon optužbi za seksualno zlostavljanje te ga smjestila u svoj dom za starije i onemoćale svećenike. Protiv njega nije pokrenut ni kazneni postupak jer su se tri njegove žrtve oglasile nakon mnogo godina pa su svećenikova zlodjela pala pod zastaru.

Prije nekoliko dana Ivanov je prebačen u privatni starački dom u Biljanima Donjim u kojima smještaj mjesečno stoji oko 1000 eura. Razliku u cijeni, piše Zadarski.hr, nadoknađuje njegova mirovina i Zadarska nadbiskupija. Ivanov se požalio zbog preseljenja jer ga, kaže, više ne mogu tako lako posjećivati prijatelji i drugi svećenici.

Prva žrtva koja je javno ispričala svoju priču o svećeniku pedofilu bio je Josip Lisica iz Bibinja, a nakon njega brzo su se oglasile i druge žrtve. Strašna svjedočanstva žrtava svećenika koji je više od 20 godina činio gnjusna nedjelja svakim danom bila su sve šokantnija.

Očekujem ispriku. Želim čuti da se Nedjeljko Ivanov ispriča. Jednostavno bi mi nešto značilo. Ne baš kraj, jer ta priča nema kraja. To ostaje u vama. I u stotinama drugih dječaka’, rekao je nakon osude Crkve Josip Lisica.



Začuđuje to što su mještani šutjeli o svećenikovim gnjusobama nad maloljetnicima o kojima se šuškalo još dalekih ‘80-ih godina. Strahote koje su zlostavljana djeca proživjela, danas izlaze na površinu.

Bibinjac Josip Lenkić Barać (39) don Ivanova je prijavio policiji. Don Ivanov ga je počeo zlostavljati kad je imao 12 godina, no nije prestao ni s 14 godina kad je otišao u Sjemenište u Zadar.

Bio sam sjemeništarac pa me mogao zvati da dođem kod njega i nitko ništa ne bi posumnjao’, kazao je Lenkić Barać.

Dr. Nenad Bugarija, koji je emigrirao u SAD, prijavio je pohotnog svećenika nadbiskupu Želimiru Puljiću u New Yorku. Razgovarao je i s prijateljima iz djetinjstva u Bibinju, koji su mu potvrdili zlostavljanja. Nakon toga počelo se javljati sve više muškaraca koji su kao djeca bili žrtve don Ivanova. Nagađa se kako bi ih moglo biti i više od 100 s obzirom na to da je Nedjeljko Ivanov 20 godina službovao u Bibinju. Djecu je zlostavljao na ispovijedi “u četiri oka”, a nadređeni su navodno sve znali.

Nebrojeno puta pozivao bi me k sebi na ‘duhovne razgovore’ u različitim dnevnim terminima kako bi me obučavao o mojoj seksualnosti. Ostajao sam nasamo s njim, na njegovo inzistiranje. Od mene je tražio da mu pokažem spolovilo, da mu pričam o tome kako masturbiram, koliko sjemene tekućine izlazi, da mi ‘redalicom’ izmjeri koliko mi je spolovilo… i o tome kako muškarac i žena opće. Kako je te ‘duhovne razgovore’ provodio kao i ispovijed, na kraju mi je uvijek govorio da je sve to naša ispovjedna tajna i da to nitko ne smije znati. Bio sam izrazito krhke građe i na ispovijedi bi me obgrlio rukama i prislonio me na svoj trbuh, i ja sam u tom ‘medvjeđem zagrljaju’ morao biti cijelo vrijeme tijekom ispovijedi’, nastavlja strašnu priču Lenkić Barać, koji je danas direktor u jednoj zadarskoj tvrtki i sa suprugom čeka prvo dijete. Obitelj, kojoj se tek nedavno povjerio, daje mu punu podršku.

Najveći problem je što sežrtve nisu odmah obratile za pomoć, kako i sam Kenkić Barać navodi, tada se nije znalo puno o pedofiliji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI