Štromar: ‘Porezno opterećenje u Hrvatskoj treba smanjiti’

screenshot

Istaknuo je i da imaju puno zainteresiranih za subvencioniranje stambenih kredita

U Temi dana HRT-a gostovao je potpredsjednik Vlade, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

Govoreći o Zakon o najmu stanova rekao je da je taj problem star 20 godina i da ga moramo riješiti. „Ne izbacujemo zaštićene najmoprimce van, oni će naći drugo mjesto, drugi stambeni prostor, a ukoliko je on skuplji, država će još pet godina subvencionirati do tržišne cijene, do one cijene koje su imali kada su izlazili van. A ima i drugih rješenja od POS-ovih stanova, stanova u vlasništvu općina i gradova. Mislim da imamo rješenje za sve i sigurno nitko neće ostati bez rješenog stambenog pitanja“, rekao je ministar Štromar.

Istaknuo je i da imaju puno zainteresiranih za subvencioniranje stambenih kredita. „Prošle godine 2.399 mladih zatražilo je subevnciju, a 2.320 je i dobilo. Međutim, taj zakon je bio jednokratan i odlučili smo da idemo na barem tri godne. u te tri godine sigurno ćemo mnogim obiteljima osigurati stambeno pitanje, a to je bitno jer onda idu u sigurnije zasnivanje obitelji. A ako zasnuju obitelj onda ostaju u Hrvatskoj i mislim da je to prava demografska mjera.“

Što se tiče porezne reforme, rekao je da je cilj da u Hrvatskoj plaće budu veće. „Moramo olakšati i poslodavcima da daju veće plaće, a to znači smanjenje poreza ili smanjenje doprinosa. Treba općenito porezno opterećenje u Hrvatskoj smanjiti“, naglasio je te dodao da će o tome drugi tjedan razgovarati s HDZ-om.

Osvrnuo se i na lex LNG. „Hrvatska ima dva dobavna pravca za plin. Jedan je proizvodnja u Hrvatskoj , a drugi plin iz Rusije. Ovim rješenjem dobivamo treći dobavni pravac koji je sigurniji i nije samo za Hrvatsku već centralni i južni dio Europe. Mi trebamo LNG“, naglasio je Štromar.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI