Strani mediji: Vučićev posjet Hrvatskoj korak prema poboljšanju

screenshot

Strane i regionalne novinske agencije popratile su u ponedjeljak posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj kao korak prema poboljšanju desetljećima napetih odnosa

Hrvatska i Srbija obećale su u ponedjeljak pojačati napore na rješavanju pitanja manjina, graničnih pitanja i potrage za nestalim osobama tijekom Domovinskog rata “u nastojanju da poboljšaju odnose koji su narušeni desetljećima nakon raspada Jugoslavije”, piše Reuters.

Agencija objašnjava da su Srbija i Hrvatska, dvije najveće republike proizašle iz Jugoslavije koja se raspala 1991., pokušavale poboljšati veze nakon rata 1991-1995., “ali teškoće su ostale”.

Beograd i Zagreb nedavno su se sukobili u pitanju stradanja Srba tijekom Drugog svjetskog rata, u pitanju migranata i teretnog prijevoza, piše njemčka agencija dpa i donosi šturi pregled zbivanja od raspada Jugoslavije i Domovinskog rata.

Dpa izvještava i da je premijer Plenković uoči posjeta izdvojio pitanje ratne odštete. Objašnjava da se retorika između dviju zemalja svake godine rutinski zaoštrava u kolovozu kada se obilježava godišnjica vojno-redarstvene akcije Oluja kojom je Hrvatska oslobodila svoja okupirana područja.

Agencije su izvijestile i o prosvjedima kojima je dočekan Vučić, pri čemu AFP izvještava o 400 prosvjednika, a Reuters o tisuću.



AFP prenosi Vučićev citat da mu “nitko u obitelji nije bio četnik” i dodaje da je u Srbiji tabloid “Informer” koji je blizak vlasti, osudio “ustašku histeriju” tijekom posjeta.

“To je aluzija na hrvatski ustaški režim koji se svrstao uz nacističku Njemačku”, piše francuska agencija.

Reuters prenosi Vučićeve riječi da će u idućih 100 dana učiniti sve moguće da se poboljšaju međusobni odnosi i njegov citat da dvije zemlje na prošlost gledaju različito.

I AFP i dpa izvještavaju da Srbija nastoji napredovati u pregovorima prema članstvu u EU u čemu joj Hrvatska može pomoći, ali i kočiti je jer dvije zemlje imaju neriješeno granično pitanje.

Prenose da su predsjednici dviju zemalja zadali sebi dvogodišnji rok za dogovor o granici na Dunavu, a ako u tome ne uspiju ići će na međunarodni sud ili arbitražu.

Upravo taj dogovor izdvaja Slovenska tiskovna agencija (STA) koja detaljno izvještava o svim aspektima posjeta pa spominje i Vučićev sastanak sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem te sudjelovanje na Hrvatsko-srpskom gospodarskom forumu.

Srbijanska agencija Tanjug prenosi Vučićeve riječi da je optimist kad je u pitanju gospodarstvo i da je uvjeren da će odnosi dviju zemalja u budućnosti biti sve bolji, što i je interes obaju naroda i država. Ta agencija piše i da je srbijanski čelnik govorio o rastu gospodarske razmjene između dviju zemalja za 62 posto u pet godina, te da je dodao “zamislite kakav bi rast bio da su naši politički odnosi bili bolji”.

Tanjug prenosi i kako je Vučić potvrdio da je s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem razgovarao o ratnoj odšteti i da je tada poručio da se time otvara Pandorina kutija, što Zagrebu i Beogradu “sada sigurno ne treba”.

Agencija napominje kako je u izjavi za televiziju Vučić zahvalio hrvatskoj kolegici na hrabrosti da ga pozove i na tome što se dostojanstveno ponašala.

Agencija Beta piše kako je dvoje čelnika zaključilo da se međusobni odnosi ne mogu nazvati prijateljskim, no da dvije zemlje moraju razgovarati o budućnosti i otvorenim pitanjima.

Ta agencija velik prostor daje prosvjedima koji su popratili Vučićev dolazak i spominje da su okupljeni na jednom od skupova nosili crnu zastavu s natpisom “HOS” i “Za dom spremni”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI