Što nove policijske ovlasti znače za građane

puz

Zakonske izmjene koje su trenutno u saborskoj proceduri policiji će donijeti nove ovlasti, poput dopuštanja pucanja u dronove te korištenje službenih vozila kao sredstava prisile, odnosno mogućnost da i automobilima fizički zaustave kriminalce.

Izmjenama zakona o policijskim poslovima i ovlastima predviđa se da policijski istražitelj može biti policijski službenik s najmanjim osobnim zvanjem policijski narednik, što bi prema očekivanjima predlagatelja trebalo doprinijeti povećanju broja istražitelja te boljoj dinamičnosti kriminalističkog istraživanja.

Postojeći Zakon propisuje da istražitelj koji provodi dokazne radnje ispitivanja mora biti policijski inspektor s najmanje pet godina radnog iskustva, što se u primjeni pokazalo ograničavajućim faktorom jer značajan broj policajaca nije u mogućnosti provoditi te dokazne radnje.

Izmjenama se predlaže i da se normira rok čuvanja osobnih podataka osoba za koje postoji sumnja da su počinile prekršaj te se predlaže propisati da se takvi podaci u slučaju kada prekršajni postupak nije pokrenut čuvaju četiri godine od dana počinjenja prekršaja, a u slučaju kada je prekršajni postupak pokrenut, podaci bi se čuvali deset godina od dana počinjenja prekršaja.

Također, ističe se i načelo razmjernosti u postupanju prilikom primjene policijske ovlasti provjere identiteta osobe na zahtjev službenih osoba tijela državne uprave te pravne ili fizičke osobe. Kod svake provjere identiteta ubuduće neće uvijek biti potrebna osobna iskaznica. Policija će ubuduće moći lakše ući u vaš dom i to u slučajevima kad imaju takvu zapovijed, ali i kad na osnovu dojave susjeda postoji sumnja da je netko tko živi sam preminuo.



“Propisuje se da se provjera identiteta zatražena od tijela državne uprave te pravne ili fizičke osobe prvenstveno izvrši uvidom u informacijski sustav MUP-a. Provjera identiteta uvidom u osobnu iskaznicu ili drugu javnu ispravu s fotografijom provodit će se samo ako je to naložilo tijelo nadležno za vođenje postupka”, kazao je ministar Božinović.

Također se predlaže odredba kojom policija dobiva mogućnost korištenja službenih i drugih vozila kao sredstvo prisile za zaustavljanje vozila, kad to nije moguće drugim sredstvima, primjerice ježem.

Što se tiče oduzimanja vozila, policija će vam moći oduzeti vozilo kad procijeni da je u hitnoj situaciji, u slučajevima poput potjera za kriminalcima, štićenja osoba i objekata koji se osiguravaju te nezakonitih prelaska granica, a za oduzeta vozila izdavat će potvrde s kojima će građani imati pravo na naknadu.

Novina u zakonu je mogućnost uporaba sredstava prisile prema letjelici, odnosno dronu, ili drugom pokretnom uređajima na daljinsko upravljanje ako na drugi način nije moguće otkloniti opasnost. Do sada to nije bilo regulirano jer letjelice nisu bile često prisutne u svakodnevnom životu.

Zakonom se regulira da se upotrebom vatrenog oružja ne smatra ispaljivanje hitca radi upozorenja ili  traženja pomoći.

Izmjene zakona ovog su tjedna puštene u saborsku proceduru, a očekuje se da će zakon na snagu stupiti već na ljeto.

Goran Beus Richembergh iznio je niz kritika na račun načina policijskog postupanja, ističući kako je u slobodnom i demokratskom društvu važno graditi sliku policije kao čuvara sigurnosti a ne kao organa progona, sile i zastrašivanja. Ustvrdio je da se danas gradi sustav policije kao recidiv represivnog aparata proisteklog iz ratne povijesti.

Upozorio je da se snižavanjem kriterija, uz ostalo za obavljanje policijskih poslova sve se više dovodimo u poziciju brutalnog prekoračenja policijskih ovlasti, navevši pritom slučaj nepotrebnog upada policije u restoran brze hrane u Zadru zbog glasnog slušanja glazbe i pred gostima ‘čupa’ čovjeka iza šanka, baca ga na pod, stavlja mu lisice i vodi ga u postaju.

Također je ukazao na slučaj privođenja građanina koji je u Zagrebu upozorio policiju da su prošli kroz crveno na semaforu, ali i na slučaj kad je prije mjesec dana nepotrebno u jednom zagrebačkom klubu interveniralo 25 specijalaca, a nije počinjeno ni jedno kazneno djelo. Od osam evidentiranih prekršaja čak ih je pet nastalo zbog postupanja policije, rekao je Beus Richembergh.

Zanima ga također zbog čega bi policija čuvala podatke četiri godine za osobe za koje postoji sumnja da su počinili prekršaj a nije podnesena prijava, jer bi policija odmah trebala podnijeti prijavu ako ima dokaz. Od kuda vama to pravo? upitao je Beus Richembergh.

Ranko Ostojić rekao je u ime Kluba SDP-a da će policija imati ovlast skinuti dron, moći lakše ući u vaš dom kad ima takvu zapovijed ili na osnovu dojave susjeda postoji sumnja da je osoba koju tu živi preminula, i mogućnost da prilikom potjere zapljeni vozilo kako bi napravila blokadu.

Smatra da policijski službenici moraju biti zaštićeni u postupanju da ne bi odgovarali za nešto što nije regulirano, ukazujući na primjer sporne terenske provjere adrese novinarke Đurđice Klancir, koju je zatražio HDZ-ov župan.

Za smanjivanje policijskih zvanja potrebnog za provođenje dokaznih radnji rekao je da će radovati one koji s nižim kriterijima rade ozbiljan posao. Spuštanjem kriterija na policijskog narednika dobit će se više istražitelja ali je pitanje hoće li oni kvalitetno obavljati policijski posao.

Smatra također lošim što policija neće moći pozivati osumnjičenike na obavijesne razgovore radi prikupljanja obavijesti već samo kao osumnjičenu osobu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI