Stiže najvažnija reforma: Evo što vas čeka za nekoliko dana

screenshot

Reforma koja bi mogla puno toga promineniti.

Čelni čovjek hrvatskih financija, ministar Zdravko Marić, kontinuirano odgovara na pitanja novinara o dugo očekivanoj, ali i dugo najavljivanoj preznoj reformi koja bi u narednom tjednu trebala biti predstavljena hrvatskoj javnosti. Što službeno ministar planira za sada nije poznato, ali mjesecima se govori o tome kako će se porezna reforma bazirati na smanjenje opće stope PDV-a. Govori se o o potencijalnom smanjenju poreznih opterećenja na plaće, međutim Marić, osim što govori o rasterećenu građana, još uvijek ne naslućuje pozadinu ove priče.

Ipak, javnost je ovih dana imala prilike čuti ideju ministra zdravstva Milana Kujundžića odnosno prijedlog Zakona o zdravstvenom osiguranju temeljem kojega se dio građana zabrinuo zbog povećanja trošarina na cigarete i alkohol i to do 50 posto, a tu je i preventivni porez. Iako se po tome pitanju, prema Marićevim riječima do sada nije radilo, ono što brine jest činjenica da su trošarine dosegle minimalne iznose prema europskom pravilniku. Marić je u svojoj posljednjoj izjavi progovorio o trošarinskom sustavu koji bi trebao voditi ka usklađivanju s europskim direktivama, a dotakao se i pojednostavljenja za porezne obveznike, što se primarno odnosi na elektronsku komunikaciju, ali i korekciju rokova u smislu trošarina na alkohol. Povećanje trošarina po svemu sudeći neće pratiti Ministarstvo zdravstva, no preinaka bi svakako moglo biti.

Preventivni porezi koji se spominju zabrinuli su poslodavce, koji smatraju da bi takvo što moglo ugroziti radna mjesta u duhanskoj industriji te industriji pića što bi moglo rezultriati razvojem crnog tržišta, a uz to ovaj oblik punjenja zdravstvene blagajne ne vide kao dugoročno riješenje, niti poslodavci drže da bi smanjenje konzumacije alkohola i duhanskih proizvoda značajnije moglo pridonijeti izdacima u zdravstvenom resoru. Inače, kada je o poreznoj reformi riječ, Marić se nedavno po tome pitanju sastao sa koalicijskim partnerom Ivanom Vrdoljakom, šefom HNS-a, s kojim je dogovarao detalje ove krucijalne reforme.

Kao što je od ranije poznato, HNS je zahtijevao da se krene u rasterećenje plaća, konkretnije dohotka. S druge strane većinska koalicijska stranka inzistirala je na smanjenju opće stope PDV-a, što je podsjetimo bio i dio HDZ-ova predizbornog plana. U priču se zatim uključio i HSLS, ali i HDS. Oni su pak tražili da se prije smanjenja opće stope PDV-a rastereti rad. Time bi se po inerciji, vjeruju u ovim strankama, stopa PDV-a u narednoj godini iznosila 24 posto, a plaća bi slijedom toga trebala porasti svima. HNS se zalagao da se posve ukine stopa poreza na dohodak od 36 posto, ili da se podigne prag za oporezivanje po toj, najvećoj stopi. Naime, sada se sve plaće od 17.500 kuna oporezuju po stopi od 36 posto, a manje od toga iznosa do 3800 kuna, što je neoporezivi dio, oporezuju se po stopi od 24 posto.

Male su šanse da se ta stopa posve ukine pa će se vrlo vjerojatno kompromisno ići na to da se poveća granica za oporezivanje po toj stopi. A neslužbeno se može čuti i kako je HNS tražio da se prag digne na plaću od 35 tisuća kuna, jer bi se prema njihovom viđenju porezne reforme time rasteretili pa i zadržali visokokvalificirani radnici. Porez na dohodak velika je boljka i nadasve nepopularna, ali i neizbježna mjera u koju je potrebno involvirati lokalne i regionalne uprave te ih reformirati. Ujedno, zasad se doima neizbježnim uvođenje jedne vrste poreza na imovinu, a to znači da većeg rasterećenja dohotka neće biti. No, nije nemoguće da se posve ukine doprinos za zapošljavanje kojim se prikupi 1.5 milijardi kuna na godišnjoj razini. Ukida se vjerojatno i doprinos za zaštitu na radu od kojeg država ubere oko 500 milijuna.



Doprinosom za zapošljavanje prikupi se oko 1,5 milijardi kuna godišnje. Iz izvora bliskih vladajućima, može se čuti kako je HNS pristao na smanjenje opće stope PDV-a za jedan poen. U svakom slučaju, pred nama je neizvjestan tjedan u kojem će se detaljno razlagati reforma ključna za Hrvatsku i njezino gospodarstvo.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI