Stigla nam je dugoročna vremenska prognoza, vrućine nas čekaju opet

0
263

"Općenito, ti ekstremi koji se javljaju vjerojatno su ipak posljedica globalnog zatopljenja, odnosno klimatskih promjena", navodi  Dunja Plačko-Vršnak.

Meteorologinja Dunja Plačko-Vršna gostujući u Studiju 4 na HTV-u, otkrila je najnoviju dugoročnu prognozu za proljeće i za ljeto. Ostvari li se, za što postoji prilično velika vjerojatnost ne samo zbog pouzdanosti dugoročnih prognoza u toplom dijelu godine nego i zbog najnovijih prognoza razvijanja El Nina, i ova će godina biti među najtoplijima u povijesti mjerenja.

“Temperatura je stvarno daleko iznad prosjeka za ovo doba godine”, rekla je Plačko-Vršnak komentirajući sadašnje neuobičajeno visoke temperature.

Loading...

“Nije prvi put da se tijekom zime temperatura digla iznad prosjeka. Naime, u jugozapadnoj struji, konkretno u ovom slučaju, dolazi nam iznimno vlažan i ponajprije topao zrak. A druge strane, primjerice utjecaj one sibirske anticiklone, po kojoj možda pamtimo zime koje su bile hladne, ove godine potpuno je izostao, a to nije ni prva zima koja je takva”, rekla je Dunja Plačko-Vršnak.

“Zime su sve toplije, međutim, isto tako i ljeta su sve toplija. Ekstremi su sve češći”, dodala je.

U ponedjeljak nas pak očekuje promjena vremena i zahlađenje, pa tople jakne još ne treba spremati.

“Općenito, ti ekstremi koji se javljaju vjerojatno su ipak posljedica globalnog zatopljenja, odnosno klimatskih promjena”, navodi  Dunja Plačko-Vršnak.

Proljeće bi, kako kaže, trebalo biti toplije od uobičajenog, a oko prosjeka što se tiče oborina. Međutim, to ne znači da neće biti i kraćih hladnijih razdoblja ili razdoblja s ekstremnijim oborinama.

A kakvo će biti ljeto?

“Kao i sva dosadašnja posljednjih desetak godina, i ovo bi trebalo biti toplije od prosjeka za sezonu. Ali opet, s obzirom na to da su ljeti česte grmljavine, pljuskovi, oluje i tako dalje, ne možemo isključiti mogućnost i hladnijih razdoblja za vrijeme takvih nestabilnosti”,  zaključila je Plačko-Vršnak.