Srpska premijerka poručila kako Hrvati u Srbiji neće dobiti zajamčeno mjesto u parlamentu

Srdjan Ilic/PIXSELL

U subotu je u intervjuu za HRT u Beogradu premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila kako ne misli da bi Hrvati trebali imati zajamčeno zastupničko mjesto u srbijanskom parlamentu, izrazila nadu kako neće biti potrebna arbitraža za rješavanje pitanja granice na Dunavu, kao i spremnost da se prione rješavanju pitanja nestalih te ustvrdila da nije Vučićeva ‘produžena ruka’.

Brnabić je u svojem prvom intervjuu za hrvatske medije, otkako je postala premijerkom Srbije, govorila o najvažnijim otvorenim pitanjima između Hrvatske i Srbije – pravima hrvatske manjine u Srbiji, granici i nestalima.

Hrvatska zajednica u Srbiji kaže da su, kada je riječ o njezinu statusu, učinjeni pomaci nabolje, ali ustraje na svojem zahtjevu da dobije zajamčeno mjesto u parlamentu na osnovi sporazuma o međusobnoj zaštiti manjina iz 2004.

No, Brnabić je kazala kako nije za to da “svaka nacionalna manjina obvezno dobije po jednog predstavnika u parlamentu, zato što mislim da smo mi razvili mehanizam da na neke druge načine, institucionalne načine u potpunosti zaštitimo pravo i slobode nacionalnih manjina.”

To je izjavila premijerka Srbije znajući kako u Hrvatskoj Srbi imaju tri mandata i da to što Hrvati nemaju barem jedan mandat jača njihovu getoizaciju i majorizaciju. Pitanja hrvatske manjine samim time ne mogu doći do izražaja pa tako do mjesta u Srbiji gdje je Hrvatska većina, više od 20 godina vozi se po blatu. Hrvatski predstavnik nacionalne manjine, iako bi ih po broju zapravo trebalo biti tri u parlamentu Srbije, mora se kandidirati na listi stranke bez Hrvatskog predznaka što je diskriminacija sama po sebi.



Novinar HRT-a se ni u jednom trenutku nije zapitao što sluša već je nastavio intervju…U pogledu granice na Dunavu, Brnabić je izrazila nadu kako neće biti potrebna arbitraža te da će dvije zemlje u roku od dvije godine bilateralnim razgovorima uspjeti pronaći rješenje.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić dogovorili su na nedavnom sastanku u Zagrebu rok od dvije godine za rješavanje tog problema.

Brnabić je kazala da je srbijanska vlada odredila sastav izaslanstva za vođenje pregovora o granici s Hrvatskom.

Glede nestalih, srbijanska premijerka izrazila je nadu da će i to pitanje biti riješeno što je moguće prije.

“To je svakako jedno od najtežih i najvažnijih pitanja za obitelji tih ljudi, a generalno i za odnose između Hrvatske i Srbije” , kazala je.

“Nakon sastanka i posjeta predsjednika Vučića Hrvatskoj, i predsjednik Vučić i predsjednica Grabar-Kitarović imali su sastanke s obiteljima nestalih. Drago mi je i da će hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković posjetiti Beograd 23. ožujka kada će razgovarati i sa srbijanskom ministricom pravosuđa Nelom Kuburović i to će biti jedno od pitanja. Vjerujem da će se to spustiti na razinu radne grupe i da ćemo krenuti raditi na tome da se što prije riješi”, kazala je.

Dodala je da joj ne smetaju prozivke da je ‘produžena ruka’ Aleksandra Vučića. “Ja znam tko sam i što sam i rezultati će ostati iza mene”, kazala je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI