Srbi kažu kako će Hvatska odlagati nuklearni otpad iz elektrane Krško u Prijedoru

screenshot

Ustaju na noge zbog bizarne odluke

Srpski mediji pišu o tome kako će Hvatska odlagati nuklearni otpad iz elektrane Krško preblizu jednog od najvećih gradova u Republici Srpskoj, Prijedoru.

Naime, hrvatski ministar zaštite okoliša i energetike, Tomislav Ćorić i slovenska ministrica infrastrukture Alenka Bratušek u listopadu će objaviti konačnu odluku hrvatske i slovenske strane o tome hoće li se nisko i srednje radioaktivan otpad iz elektrane Krško zbrinjavati u jednom, zajedničkom skladištu, koje Slovenci unatrag nekoliko godina planiraju u Vrbini pored Krškog, ili će se svaka strana pobrinuti za svoje.

Neslužbeno se doznaje da je Hrvatska donijela odluku da će u slučaju da će sama morati odlagati svoj dio otpada, izgraditi odlagalište na Trgovskoj gori u Sisačko- moslavačkoj županiji, blizu granice s BiH. Planirano skladište nalazilo bi se 50 kilometara od Prijedora.

Kako pišu mediji, lokalno stanovništvo u BiH žestoko se protivi odlagalištu nuklearnog otpada na Trgovsku goru.

Slovenci navodno zagovaraju hrvatski ulazak u projekt Vrbina, pa im onda , može se čuti od dobro upućenih izvora , odgovara i bosanski protest. Hrvatska i Slovenija imaju obavezu svoj dio otpada iz Krškog zbrinuti do 2023. godine.



Inače, nuklearka je u pogonu od 1981. godinem, zajednička je, pa je zajednički onda i otpad koji je dosad proizvela, i koji će nastajati sve do 2043. godine, kad nuklearka prestaje s radom. Slovenci svoje trajno odlagalište razvijaju pola kilometra od nuklearke, na lokaciji Vrbina, i u projekt zovu i Hrvatsku. Hrvatska ih odbija, pa će , po svemu sudeći, otpad dovesti na Trgovsku goru.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI