Sramota! Čović se pridružio Dodiku u proslavi ‘Dana Republike Srpske’

0
294
screenshot

U srijedu su u Banja Luci Vlasti Republike Srpske  organizirale obilježavanje 9. siječnja kao “dana republike”, prkoseći još jednom pravorijeku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je taj praznik još 2015. godine ocijenio diskriminirajućim za Hrvate i Bošnjake te ga je proglasio neustavnim

U banjolučkoj proslavi sudjelovali su ruski veleposlanik u BiH, predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić i srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin, kao i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, a također i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović kojega su posebice pozdravili kao “voditelja izaslanstva hrvatskog naroda”.

Parada bez znakovlja BiH, uz simbole RS i Srbije

U sklopu obilježavanja 9. siječnja ranije tijekom dana kroz središte Banje Luke vlasti su organizirale paradu s oko tisuću i pol sudionika, pretežito naoružanih policajaca od kojih su neki bili kostimirani u odore srpske vojske iz Prvog svjetskog rata te vatrogasaca, pripadnika civilne zaštite, ratnih veterana, studenata ali i lokalnog ogranka kontroverzne ruske motorističke udruge “Noćni vukovi”, koja promiče interese politike Vladimira Putina, a njenom vođi Aleksandru Zaldostanovu zabranjen je ulazak u BiH jer je proglašen prijetnjom po nacionalnu sigurnost.

Parada je protekla bez ikakvog znakovlja BiH, no uz brojne zastave RS i Srbije a intonirane su samo entitetska i srbijanska državna himna.

Iako su iz Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) svoje članove pozvali na što masovnije okupljanje u središtu Banje Luke, paradu je pratilo manje ljudi nego što ih je potkraj prošle godine sudjelovalo u prosvjedima skupine “Pravda za Davida”.