Spinraza idući tjedan na listi HZZO-a; kliničko ispitivanje novog lijeka počinje 17. travnja

0
352
screenshot

Oboljelih od spinalne mišićne atrofije u Hrvatskoj ima oko 40

Spinraza, lijek za spinalnu mišićnu atrofiju, u ubrzanom je postupku registracije i već sljedeći tjedan trebao bi biti na listi HZZO-a“, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić u HTV-ovoj emisiji „Tema dana“

Kada je riječ o studiji novog, Rocheova lijeka, kazao je da sljedeći tjedan počinje klinička studija za otprilike 23 odabranih pacijenata. „Neuropedijatri na Rebru imaju uvid koji pacijenti ispunjavaju kriterije za uključivanje u kliničku studiju za ispitivanje novog lijeka tvrtke Roche, a budući da se u studiju uključuje pacijente do 25 godina, u nju će ući i nekoliko pacijenta iznad 18 godina“, rekao je ministar.

Loading...

Prim. dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor KBC Zagreb, rekao je kako je o Spinrazi kao o čudesnom lijeku, prerano govoriti. „On nešto radi, ali ne radi ono što bismo mi željeli. Nadam se da će Spinraza nestati u sljedećih godinu dana i da će se pojaviti bolji lijekovi.“
Ministar Kujundžić je kako je bitno da je otkriven put kojim će genetskom terapijom biti uspješnije liječenje.

Ana Alapić, predsjednica udruge “Kolibrići” i majka djeteta oboljelog od spinalne mišićne atrofije pohvalila je uvrštenje ovog lijeka na listu HZZO-a kao i dovođenje studije za ispitivanje novog Rosheovog lijeka u Zagreb. Izrazila je nadu kako će već sljedeći tjedan početi stizati pozivi za pretrage pacijenata. Njenu tvrdnju da Spinraza koristi i djeci koja su na respiratoru, Kujundžić i Novak nisu mogli potvrditi, jer za to, kažu, nema dokaza u svjetskoj medicinskoj literaturi.

Oboljelih od spinalne mišićne atrofije u Hrvatskoj ima oko 40.

Studija novog Rocheova lijeka trajat će godinu dana, a nakon toga će oni kod kojih se pokaže pozitivan učinak imati besplatno liječenje tim lijekom još četiri godine. Što se tiče Spinraze, četvero djece koja je započelo liječenje nastavit će s terapijom, a lijek će moći dobiti i ostali pacijenti koji ne uđu u kliničku studiju, ako budu ispunjavali kriterije za terapiju Spinrazom.

Kujundžić je podsjetio kako između dva lijeka postoji razlika u primjeni, jer se Spinraza unosi putem injekcije u leđnu moždinu, dok se Rocheov lijek uzima na usta, a što se tiče učinaka i nuspojava tih lijekova kaže kako je o tome još prerano govoriti.

Kad je riječ o 1,3 milijuna kuna, koji su za Sprinrazu prikupljeni na računu Ministarstva zdravstva, Kujundžić je rekao kako bi bilo normalno da se taj novac preusmjeri nakon uvrštavanja na listu lijekova HZZO-a prema drugim potrebitim pacijentima.