Slučaj Maškarin otišao u zastaru, odbijena optužba protiv liječnika koji ga je operirao

0
433
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Zbog nastupanja zastare odbijena je optužba protiv dr. Branka Popovića koji je liječio pacijenta Miroslava Maškarina s Raba

Sutkinja Općinskog suda Brankica Grgurić izrekla je odbijajuću presudu i odbila optužbu protiv dr. Branka Popovića kojeg se teretilo za teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi, piše Novi list.

Optužba je odbijena zbog nastupanja zastare. Protiv dr. Branka Popovića vodio se višegodišnji kazneni postupak zbog nesavjesnog liječenja iz nehaja u slučaju pacijenta Miroslava Maškarina s Raba.

Loading...

Podsjećamo, Maškarinu, koji je 2006. godine podvrgnut rutinskoj operaciji slijepog crijeva, tijekom postupka je prsnula aorta te mu je amputirana lijeva potkoljenica. Popović je optužen da je iz nehaja nesavjesno postupao, čime je prouzročio teške tjelesne ozljede tada 21-godišnjem Miroslavu Maškarinu.

Popović je 2011. godine bio nepravomoćno osuđen uvjetno na osam mjeseci zatvora, no presuda je u listopadu 2012. ukinuta i vraćena na ponovno suđenje. S prvim danom 2013. godine na snagu je stupio i novi Kazneni zakon, koji za ovakav slučaj predviđa da zastara nastupa za šest plus dvije godine. Kako se kod izmjene zakona primjenjuje onaj koji je blaži po okrivljenika, Popovićev je slučaj pao u zastaru još 2014. godine.