Slovenac zatražio azil u Bosni i Hercegovini

0
294

65-godišnji Cekuta osuđen jer na 4 godine zatvora zbog "poticanja na zloporabu položaja" jer je prema pravomoćnoj  presudi u lipnju 2005. bez neovlašteno od jednog zaposlenika u slovenskoj vojsci preuzeo dokumentaciju o karakteristikama oklopnih naoružanih vozila koje namjerava kupiti slovenska vojska, i to prije nego što je za taj posao objavljen međunarodni javni natječaj

Slovenski slikar i politički lobist Jure Cekuta, jedan od osuđenika u aferi Patria, zatražio je politički azil u Bosni i Hercegovini, čime želi izbjeći izdržavanje četvorogodišnje zatvorske kazne, objavili su u srijedu slovenski mediji.

On se u lipnju trebao javiti na izdržavanje zatvorske kazne, ali je od tada odsutan iz Slovenije u koju se uskoro ne namjerava vratiti, a prema neslužbenim informacijama u BiH je zatražio azil, što tijela te države ne žele komentirati, dok ga slovenska još uvijek ne tretiraju kao bjegunca, objavili su komercijalna televizijska postaja POP-TV i javna RTV Slovenija.

Loading...

Navodno je zadnjih mjeseci osim u BiH Cekuta boravio u Srbiji i Crnoj Gori, a sada je u Sarajevu, gdje sudjeluje kao umjetnik u jednoj slikarskoj koloniji čiji će radovi biti namijenjeni u humanitarne svrhe. Prema navodima slovenskih medija, Cekuta tvrdi da je on zatražio da mu se kazna zatvora odgodi iz zdravstvenih razloga jer je dijabetičar i  težak srčani bolesnik.

Pozivajući se na neslužbene informacije, mediji tvrde kako je Cekuta u BiH još prije nekoliko mjeseci predao zahtjev za azil, tvrdeći navodno da je u domovini politički proganjan kao blizak prijatelj pokojnog Janeza Drnovšeka, bivšeg slovenskog premijera i predsjednika.

65-godišnji Cekuta osuđen jer na 4 godine zatvora zbog “poticanja na zloporabu položaja” jer je prema pravomoćnoj  presudi u lipnju 2005. bez neovlašteno od jednog zaposlenika u slovenskoj vojsci preuzeo dokumentaciju o karakteristikama oklopnih naoružanih vozila koje namjerava kupiti slovenska vojska, i to prije nego što je za taj posao objavljen međunarodni javni natječaj. Prema presudi tu je nezakonito dobivenu dokumentaciju onda predao agentu finske tvrtke Patria u Austriji Hansu Wolfgangu Riedlu, i Patrijinom čovjeku zaduženom za Sloveniju Reiju Niitynenu, čime je omogućio da finska tvrtka bude u povlaštenom položaju, a za to je vjerojatno primio i nagradu.

Patrija je kasnije pobijedila na natječaju i dobila posao nabave oklopnih naoružanih transportera za slovensku vojsku u vrijednosti 278 milijuna eura, no posao je kasnije nakon izbijanja afere Patria raskinut, nakon što je izvršena samo četvrtina ugovorenih poslova. Zbog navodne korupcijske afere oko nabave oklopnih vozila za vojsku na sudu se našlo više osoba, među njima i bivši slovenski premijer Janez Janša, ali je presude kasnije poništio ustavni sud, a slučaj je u međuvremenu ušao u zastaru, pa ponovljenog suđenja nije bilo.

Cekuta je devedesetih godina prošlog stoljeća i kasnije bio poznat kao politički i poslovni  lobist, ali i dugogodišnji prijatelj premijera i kasnijeg predsjednika Janeza Drnovšeka koji je umro 2007.
Cekuta je tijekom suđenja je tvrdio da su on i kasnije također osuđeni službenik slovenske vojske Peter Zupan, koji mu je navodno dao povjerljivu vojnu dokumentaciju, izabrani kao “žrtvena janjad”, u vrijeme kad je slučaj Patria u Sloveniji bio izrazito politizirana tema i afera za koju je trebalo naći “krivca”, te da on i Zupan za razliku od drugih aktera i upletenih nisu imali političku zaštitu, pa su osuđeni.